Jény: Så blev jag chef över ett hotell – som 25-åring

Hör Sandra Beijers bästa tips för när man jobbar hemma
Jény Meira är chef vid Hotel Carlia.
Foto: Privat
Jény Meira har jobbat på hotellet i tolv år och hon trivs som fisken i vattnet.
Foto: Cristopher Lemos
Sedan hon var 14 år gammal har hon arbetat inom service.
Foto: Cristopher Lemos

När Jény Meira fick frågan på en arbetsintervju var hon såg sig själv om fem år svarade hon att då skulle hon vara chef på stället.

Det var för tolv år sedan. Nu har hon varit hotellchef på Hotel Carlia i sju år.

– Jag älskar det jag gör, säger Jény Meira.

Redan som 14-åring började Jény Meira, i dag 31, jobba inom service. Då sålde hon mackor på ett kafé.

Uddevalla-bon fortsatte sedan med att läsa hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och vidareutbildade sig också sig till resekonsult.

Det var under den tiden som hon fick tips om ett receptionistjobb på hotellet Carlia.

– Tjänsten skulle vara i sex månader och det var perfekt, för då skulle jag pluggat klart till resekonsult och börja jobba på resebyrå, säger Jény Meira.

Men Jény Meira blev kvar lite längre än så.

Tolv år senare arbetar hon fortfarande på Hotel Carlia, men i dag är hon hotellets chef.

– När jag hade arbetsintervju för receptionistjobbet frågade de var jag såg mig själv om fem år. Då svarade jag att ”då är jag chef här”. Det var lite på skämt men underliggande var det nog meningen, säger Jény Meira.

”Kändes bara helt rätt”

Fem år efter den första arbetsintervjun, samma år som Jény Meira fyllde 25, blev hon hotellchef.

– För mig var det alltid självklart att jag skulle arbeta inom service. Men just hotellbranschen höll jag mig lite borta från och var mer inriktad på resor och turism. Sedan klev jag in här och det kändes bara helt rätt.

Jény Meira menar att hennes främsta styrka är att hitta rätt person till rätt plats, något som har lett till att det i dag är ett väldigt sammansvetsat och motiverat team som arbetar på hotellet, berättar hon.

– Jag hittar mitt driv i personalen och att se dem utvecklas och bli till den bästa versionen av sig själva. De gör mitt jobb väldigt enkelt.

Men i tider som dessa har hotellbranschen drabbats hårt. Jény Meira menar dock att deras handlingskraft i coronakrisen lett till att lagandan blivit ännu starkare. 

– Vi har inte längre några specifika avdelningar, vi lär oss allas platser. Receptionister hoppar in i köket, kocken har stått i baren, jag har städat rum och ägarna har torkat bord i baren. Vi alla hjälps åt.

Vilket tips skulle du till andra som vill följa sina drömmar inom arbetslivet?

– Hitta en arbetsplats eller få in en fot på ett ställe där du ser att de också är framåt och utvecklande. Även om det är klyschigt så är det viktigt att man jobbar med något som gör det roligt att gå till jobbet varje dag, det gör så att man inte jobbar en enda dag i sitt liv.

Cecilia, 31, driver en igelkottsrestaurang

I sommar har en annorlunda restaurang tagit form för andra året i rad. En restaurang där igelkottar kan komma och fylla magen.