Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennys otäcka fynd under promenaden

Två lemlästade katter låg döda sida vid sida längs skogsvägen i Tanumshede när Jenny Laundal tog sin morgonpromenad.Foto: Läsarbild
– Det blev som en smärre chock, jag blev förtvivlad och upprörd, säger hon.Foto: Läsarbild

Här är skräcksynen som mötte Jenny Laundal, 24, på tisdagens morgonpromenad.

Två lemlästade katter låg döda sida vid sida längs skogsvägen i Tanumshede.

– Det blev som en smärre chock, jag blev förtvivlad och upprörd. Man undrar ju vad som har hänt dem, säger Jenny.

Jenny Laundal, 24, var ute på sin sedvanliga morgonpromenad med hunden i den lantliga idyllen i Tanumshede när hon gjorde den makabra upptäckten – vid sidan av skogsvägen låg två avlidna katter.

– Det var två katter som låg bredvid varandra. Den ena låg där med sina inälvor och tarmar utspridda runt sig och snett bakom låg den andra katten med huvudet ned och magen upp. Den var lite blodig på magen och ena lårbenet på insidan var helt öppet, berättar Jenny.

"Dumpat dem"

Hon går längs samma skogsväg var och varannan dag, och har inte sett katterna förut.

– Någon måste ju ha lagt dit dem nyligen, de låg inte där i förrgår. De var dessutom torra när jag hittade dem i morse. Någon har varit där och dumpat dem – vem gör så?, säger hon.

Jenny, som har läst djurvård på gymnasiet, är själv kattägare och en stor djurvän. Hon blev väldigt illa berörd av upptäckten.

Ringde polisen

– Man undrar ju vad som har hänt med de här stackars katterna? Är det någon som har varit dum med dem? Och är det kanske någon som saknar sina katter nu?

Att det rör sig om två döda katter, och inte en, gör Jenny extra misstänksam.

– Hade det bara varit en hade jag nog tänkt att den kanske blivit påkörd, men när man hittar två stycken på det här sättet så börjar tankarna gå, säger hon.

Jenny ringde polisen för att anmäla fyndet. Enligt den information som Peter Adlersson, polisens presstalesman i Region väst, har så har man inte lyckats ta reda på vad som skett katterna.

"Blivit slaktade"

– Två katter hittades vid vägen, en med inälvorna ute och en med synligt lårben. Det är oklart om de blev påkörda eller om de blivit slaktade, säger han.

Enligt polisen ska katterna ha varit döda en längre tid, men trots att man inte gått till botten med katternas öde så verkar polisen utesluta brott.

– Som åtgärdskod har patrullen rapporterat "ingen åtgärd, ej brott", säger Peter Adlersson.

Vad kan det innebära?

– Jag vet inte exakt hur den bedömningen har gjorts. Jag vet inte hur det ser ut på platsen, men det kan ju röra sig om påkörda katter. Det kan ju orsaka den här typen av skador.

Hur kör man på två katter samtidigt?

– Ja, det är en bra fråga. De kanske var i sällskap, fast det vet man ju inte.

"Vågar knappt tänka på"

Jenny är upprörd och illa berörd efter morgonens hemska upptäckt – men också tacksam över att hon var ensam när hon gjorde fyndet.

– Jag är bara glad att jag inte hade min sexåriga guddotter med mig, vi har promenerat den vägen tillsammans flera gånger och jag vågar knappt tänka på hur hon hade reagerat, säger Jenny.

Det har förekommit flera fall av kattdödare i Västsverige, varav den mest uppmärksammade är kattplågaren i Högsbo som dödade åtta katter innan han dömdes till rättpsykiatrisk vård.