Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jennys desperata larm innan Emma mördades

Jenny Vanhapiha slog larm till polisen, men kunde inte att rädda kusinen och nära vännen Emma Tikka från att bli mördad av sin pojkvän. Foto: Privat
Emma Tikka, 33, mördades av sin pojkvän i lägenheten i Angered i höstas. Foto: Privat
Mordvapnet var en träningsstång, en så kallad chinsstång. Foto: Polisen

De var kusiner – men nära som systrar.

Jenny Vanhapiha slog larm till polisen i ett desperat försök att rädda Emma Tikka från den våldsamme pojkvännen.

Två veckor senare hittades Emma mördad – slagen till döds med ett järnrör.

– Jag visste att det skulle hända förr eller senare. Det gick inte att stoppa. Jag försökte men … det gick inte, säger Jenny.

Sommaren 2017 träffade Emma Tikka, 33, från Göteborg en ny man. Hon blev förälskad i Yusuf Shirar Hussein, 35, och de två blev ett par.

För Emma, som beskrivits som en glad och social tjej, förvandlades livet snabbt till en mardröm.

Den nya pojkvännen slog, sparkade och stampade, skar henne med kniv och försökte isolera Emma från hennes vänner och familj.

Ett drygt år in i förhållandet nådde våldsspiralen sin kulmen.

Natten till den 2 september 2018 slog Yusuf Shirar Hussein Emma Tikka till döds med en träningsstång i metall. Det skedde i lägenheten i Angered.

Natten till den 2 september 2018 slog Yusuf Shirar Hussein Emma Tikka till döds med en träningsstång i metall. Foto: Polisen

Yusuf Shirar Hussein dömd till livstid

För en vecka sedan dömde Göteborgs tingsrätt Hussein, som är somalisk medborgare, till livstids fängelse och utvisning för mord.

”Händelseförloppet har varit långvarigt och Emma Tikka måste antas ha känt stor smärta och dödsångest innan hon dog”, står det i domen.

Det har gått ett halvår sedan mordet, men bland Emmas närmaste är sorgen fortfarande påtaglig.

– Jag är nöjd med domen men det känns väldigt tomt. Emma älskade värmen och tog alltid första bästa chans att sätta sig i solväggen. Nu när sommaren är på väg saknar jag henne ännu mer, säger hennes kusin Jenny Vanhapiha, 32.

Kusinen Jenny Vanhapiha berättar om saknaden efter Emma Tikka. Foto: Privat

Hon och Emma var kusiner, men Jenny berättar att de var mer som systrar.

Hon förstod tidigt att allt inte stod rätt till i förhållandet mellan Emma och den nye pojkvännen.

– Till en början sa Emma att hon snubblat i en trappa, att hon hade sprungit in i en dörr och liknande. En gång sa hon att hon hade blivit rånad på vägen hem, men jag visste att inte var sant, säger Jenny och fortsätter:

– Två veckor senare mötte jag Emma och Yusuf på stan. Då kollade han på mig, nickade mot Emma och sa: ”Det är jag som har gett henne den blåtiran”. Som att han skröt om det.

Ville inte blanda in polisen

Steg för steg berättade Emma för sin kusin Jenny om vad hon hade blivit utsatt för. Emma skickade bilder på sin misshandlade kropp med budskapet: ”Spara allt ifall han dödar mig.”

Kusinen berättar:

– I februari misshandlade han henne i hennes lägenhet i fyra timmar. Hon hade ett ärr i pannan efter det. Hon sa att det var första gången som hon trodde att hon skulle dö. Hon var säker på att hon inte skulle komma därifrån levande.

Vad hände när ni sa åt henne att lämna honom?

– Hon försökte lugna oss och sa att vi inte behövde oroa oss. En gång sa hon ”jag tror att han har slagit mig så mycket i huvudet att jag inte fattar vad jag håller på med”.

Emma Tikka dokumenterade skadorna hon fått från pojkvännens misshandel. Foto: Privat/polisen

Misshandeln var inte bara fysisk, enligt kusinen. Utredningen mot Yusuf Shirar Hussein ger också stöd för att han utsatte Emma för omfattande psykiska påhopp och trakasserier.

– Han kunde skrika ”hora” efter henne på stan. Han kommenterade hennes utseende och sa att hon var ful och äcklig. Emma ville alltid se fin ut och ha fina kläder. Just att han tryckte ner hennes utseende tror jag tog väldigt hårt på henne, säger Jenny.

Emma ville inte blanda in polisen. Det var ett beslut som hennes familj och vänner inledningsvis respekterade.

– Vi visste att hon skulle ta avstånd från oss om vi polisanmälde, och då kände vi kände att vi hellre ville finnas där för henne och stötta så mycket som möjligt än att hon skulle säga upp kontakten, säger Jenny.

Kusinen Jenny polisanmälde

Till slut blev situationen ohållbar. Framför flera vittnen slog och sparkade pojkvännen Emma under en bussfärd. En kvinna larmade polisen, men paret lämnade bussen innan de hann anlända.

Precis som tidigare dokumenterade Emma sina skador genom fotografier.

Den 16 augusti 2018 slog Jenny larm till polisen. För dem berättade hon att Emma blivit misshandlad och plågad av sin pojkvän under ett års tid.

– Emma blev väldigt besviken på mig. Men jag sa till henne att den dagen det händer något, och jag inte gjort allt jag kan för att hjälpa henne, så är det jag som får leva med det på mitt samvete resten av livet.

Utredningen hann aldrig någonstans.

Två och en halv vecka efter den upprättades hittades Emma död i pojkvännens lägenhet.

Emma Tikka. Foto: Privat
Emma Tikka. Foto: Privat

Mammans besked: ”Emma är död”

Jenny fick beskedet av sin mamma i telefon: ”Emma är död. Emma finns inte mer”.

– Då gick jag sönder. Det var fruktansvärt att höra. På grund av det vet jag hur det känns hjärtat går i tusen bitar, säger Jenny.

På sociala medier har Jenny läst kommentarer som ifrågasätter varför familj och vänner inte gjorde mer för att förhindra mordet.

– Man känner sig så maktlös. Om kvinnan som är fast i en sån här situation inte är redo för att själv anmäla så finns inget skyddsnät överhuvudtaget, säger Jenny och fortsätter:

– Om jag hade kunnat binda fast henne nånstans eller låsa in henne i ett rum och inte släppa ut henne, så hade jag gjort det för att hålla henne vid liv. Men två fel gör ju inte ett rätt.

Mördaren Yusuf Shirar Hussein är dömd till livstids fängelse. Foto: Polisen
Dömde mördaren Yusuf Shirar Hussein. Foto: Polisen

Yusuf Shirar Hussein nekar till mord. Han erkänner att han misshandlade Emma, men förnekar att det är det som orsakat hennes död. Han menar att hon dog när han försökte rädda hennes liv, att ett revben punkterade hennes lunga när han gjorde återupplivningsförsök på henne.

Förutom för mord har han dömts för misshandel, grov fridskränkning, olaga hot, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!