Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny tvingas leva med öppen buk – efter missen

Jenny ville ta bort en godartad cysta, fick hela buken förstörd.Foto: Privat
Jenny säger att hon inte längre kan gå utanför ytterdörren. Foto: Privat

Efter en misslyckad operation har Jenny Salonen, 39, gått med öppen buk i över ett år. 

Till följd av detta är hon helt beroende av hemtjänsten för att klara sin vardag.

– Jag bara sitter här och kan inte ens komma utanför dörren. Min buk är öppen, tarmarna förstörda och äggstocken borttagen, helt i onödan, säger Jenny. 

Jenny Salonen från Trollhättan säger att hon knappt minns hur det känns att leva ett normalt och värdigt liv. Hon ligger hemma i sin lägenhet med öppen buk och säger att hemtjänsten får göra allt. Hon klarar inget själv längre.

– Jag kan bara vara här inne med min öppna buk. Jag har ont och är rädd för att den ska spricka upp ännu mer om jag rör mig, säger Jenny. 

Hon berättar att man kan se hela bukens innehåll. 

– Buken är öppen, man ser tarmar och allt, helt öppet, säger Jenny. 

Allting började för över ett år sedan. Jenny hade cellförändringar och blev kallad till undersökning. En cysta upptäcktes men det visade sig inte handla om cancer då den var godartad.

Jenny bestämde sig ändå för att ta bort cystan.

– Den var ofarlig men ändå stora och klumpig och besvärade mig.

Operationen misslyckades

Cystan togs bort på Norra Älvsborgs Sjukhus i Trollhättan – och då startade helvetet, berättar Jenny.

– De tog bort min äggstock, förstörde mina tarmar och nu går jag fortfarande runt med öppen buk, säger hon.

Efter operationen berättar Jenny att hon låg inlagd på sjukhuset under en längre tid. Hon säger att hon under tiden fick buken hophäftad men att den i slutändan lämnades öppen igen. 

– De sa att jag skulle få den stängd inom sex månader men det har inte hänt. Nu står i på kö för operation men de prioriterar mig inte då jag inte är cancersjuk, säger Jenny. 

Jenny menar att hennes öppna buk gör det omöjligt för henne att leva ett normalt liv.Foto: Privat

Ångrar cystaoperationen

Att lämna en buk öppen mellan operationer är relativt nytt grepp inom medicinen. Behandling med öppen buk kan vara  livräddande i flera situationer vid skademinimering efter trauma, skriver Läkartidningen.

Men Jenny menar att hennes öppna buk gör det omöjligt för henne att leva ett normalt liv.

– Jag hade hellre levt med en godartad cysta än så här. Jag är så trött, jag har inget liv och har börjat gå in i väggen. De hjälper mig att duscha, de hjälper mig med allt. Jag har ont hela tiden och måste ta smärtstillande, säger Jenny.

Med hjälp av en händelseanalysledare vid sjukhuset har hon gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

”Rapporten ligger hos chefsläkaren, den ska diareföras och postas till Ivo i mellandagarna”, meddelar händelseanalysledaren i sms till GT.

Jenny säger att hon har väntat i ett år och tre månader på att få buken stängd genom en operation. 

– Norra Älvsborgs Sjukhus har sagt att jag ska opereras men de kan inte svara på när, jag får bara gå och vänta, i månader. Mitt liv har tagits ifrån mig. 

Sjukhuset beklagar

Anna Hagman är verksamhetschef på gynekologavdelningen på Norra Älvsborgs Sjukhus i Trollhättan, där Jennys operation gjordes. 

– Det är extremt ovanligt att man lämnar buken öppen, men i en svår situation så kan en stängning av buken göra situationen ännu värre. 

Hon menar att situationen är beklaglig. 

– Det finns alltid risk för komplikationer, vi får beklaga det som har hänt. Många olika faktorer spelar in för hur problem uppstår och vissa operationer är svåra. Vi försöker göra bra bedömningar och laga och fixa om komplikationer uppstår. 

Anna Hagman kan inte uttala sig om när Jenny ska opereras igen för att få buken stängd.

– En ny operation bedöms med tanke på hur fort läkningen går och vilket tillstånd patienten befinner sig i. Jag kan inte svara på varför det dragit ut på tiden. Det här är ett större ärende, mer kan jag inte säga,  säger Anna Hagman.