Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny lever med öppen buk efter vårdens miss

Ingreppet på Jenny gick fel.Foto: Privat
NU-sjukvården anmäler sig själv enligt Lex Maria.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

För snart ett och ett halvt år sedan skulle Jenny Salonen operera bort en godartad cysta.

Men ingreppet gick fel – och sedan dess har hon tvingats leva med en öppen buk.

Jenny är bunden till sitt hem och i behov av vård varje dag.

Nu anmäler NU-sjukvården sig själva

– Vi borde ha varit bättre förberedda, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på kirurgkliniken på Näl, till Ttela.

Jenny Salonen från Trollhättan berättade sin historia för GT i december i fjol. Då sa hon att hon knappt minns hur det känns att leva ett normalt och värdigt liv.

Hennes liv tog en vändning för snart ett och ett halvt år sedan. En cysta hade upptäckts på en av hennes äggstockar. Den var inte cancerogen, utan godartad – men det bestämdes att den skulle opereras bort ändå.

– Den var ofarlig men ändå stor och klumpig och besvärade mig, har Jenny berättat.

Rutiningreppet gjorde på Norra Älvsborgs Sjukhus i Trollhättan – och därefter var inget sig likt mer.

Jenny: ”Jag har inget liv”

Det uppstod komplikationer under ingreppet. På grund av operationer som Jenny genomgått tidigare så hade tarmytor som normalt är separerade från varandra växt samman och när de separerades så uppstod nya hål. Under operationens gång så tillkallades en kirurg som skar som öppnade Jennys buk för att komma åt cystan, skriver Ttela. Sedan dess har hennes buk förblivit öppen, efter några försök att stänga den.

– Det händer att operationssår behöver hållas öppna för att undvika att en allvarlig sårinfektion stängs inne i kroppen. Och risken för infektioner är större vid operationer i buken, särskilt om det gått hål på magsäcken eller tarmen, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på kirurgkliniken på Näl, till Ttela.

Såhär beskriver Jenny sin situation:

– Jag bara sitter här och kan inte ens komma utanför dörren. Min buk är öppen, tarmarna förstörda och äggstocken borttagen, helt i onödan.

– Jag hade hellre levt med en godartad cysta än så här. Jag är så trött, jag har inget liv och har börjat gå in i väggen. De hjälper mig att duscha, de hjälper mig med allt. Jag har ont hela tiden och måste ta smärtstillande.

Jennys buk har lämnats öppen i över ett års tid, hennes tarmar är synliga.Foto: Privat

Flera brister har uppdagats

I en analys som NU-sjukvårdens kvinnoklinik gjort, för att kartlägga vad som kunde gjorts annorlunda i samband med operationen, går det att läsa om ett flertal brister, rapporterar Ttela:

Dels ska det inte ha gjorts någon ordentlig riskbedömning av Jenny varken innan eller under operationen.

De två olika kliniker som var inblandade i ingreppet ska inte heller ha gjort någon gemensam planering.

Jenny gavs inte heller möjlighet att sluta röka innan ingreppet – något som hade ökat chanserna att lyckas.

Anmäler sig själva

Med anledning av missarna så väljer nu NU-sjukvården att anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

– Jag beklagar verkligen den situation som patienten är i. Vi borde ha varit bättre förberedda på att ingreppet kunde bli komplicerat, säger Magnus Söderbergh till Ttela.

Sedan en tid tillbaka väntar Jenny på att få en kallelse till Östra sjukhuset dit hon remitterats för att få buken stängd. Men än har hon inte fått svar på hur länge till hon kommer tvingas vänta på en chans att få leva ett normalt liv igen.

– Jag ska egentligen ha återbesök en gång i månaden hos NÄL, men det är ingen som hör av sig till mig. Jag vet inte ens vilken läkare jag har längre. Jag lever helt i ovisshet, säger Jenny Salonen.