Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny hittade sina bilder på porrsida

Jenny Skoog la upp bilder på sig själv på internet som sedan hamnade på en porrsida. Hon känner att hon får skylla sig själv men vill varna andra.

Foto: Privat

Polisen menar att det är svårt att utreda den här typen av brott särskit om det handlar om internationella sajter. Obs. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Jörgen Hildebrandt

Jenny Skoog från Borås la ut nakenbilder på sig själv på ett community - åtta år senare hittade hon bilderna på en porrsajt.

På sidan finns också bilder på kvinnor som inte är medvetna om att bilderna på dem tagits - och nu vill hon varna andra.

– Det som chockade mig mest var att det finns smygtagna bilder på kvinnor på sidan, säger hon.

28-åriga Jenny Skoog la för ett antal år sedan ut nakenbilder på sig själv på internet. Nu, ungefär åtta år senare finns bilderna på en porrsajt.

– Det var en kompis som hörde av sig och sa att han hade hittat bilder på mig, säger hon.

Att hon har valt att gå ut i medierna och berätta sin historia är för att varna andra, vilket Borås Tidning var först att skriva om.

– Jag la upp bilderna på en annan sida som var ett typ communitykonto, någon har sparat bilderna och sedan lagt upp det på en annan sida, säger hon.

Blev chockad och arg

Bilderna la hon ut från första början när hon var ung och hade dåligt självförtroende berättar hon. När hon såg bilderna på porrsajten blev hon både chockad och arg, mest för att någon sparat bilden så länge och sedan lagt ut den. Men det var något annat som berörde henne mer.

– Det som chockade mig mest var att det finns bilder på smygtagna bilder på kvinnor på sidan.

På internetsidan finns det också bilder som kvinnor skickat till sina pojkvänner som sedan lagt ut dem som hämnd när förhållandena tagit slut berättar Jenny.

– Det är många som vet att lägga ut bilder är inte så bra, det som många inte tänker på är när man skickar nakenbilder till pojkvänner så tror att man kan lita på dem. Lägger man ut bilder finns de för alltid, säger hon och fortsätter:

– När det gäller mina bilder så känner jag att jag får skylla mig själv när jag var dum nog att lägga ut den. Det här är konsekvensen och jag får skylla mig själv.

Har ändrat sina vanor

Just bilderna som är smygtagna har fått henne att tänka sig för i vardagen, exempelvis när hon byter om hemma i sin egen lägenhet.

Efteråt har hon mejlat personerna bakom sajten och vänligt men bestämt bett dem att ta bort bilden - trots hot om polisanmälan har det varit utan resultat. Hon har polisanmält sajten men utredningen lades snabbt ner.

– Det gick ju inte att spåra vem som hade gjort det, säger hon.

Polisen Anders Schelander menar att det är svårt för polisen att utreda den här typen av brottslighet.

– De flesta brott som berör unga har någon koppling till internet, till exempel olaga hot eller förtalsbrott, det man ofta kallar näthat, säger han till Borås Tidning.

Det som Jenny utsatts för skulle kunna rubriceras som sexuellt ofredande men det är svårt att bevisa vad gärningsmannen varit ute efter sexuell vinning. Det kan i stället bli fråga om ett förtalsbrott - men då måste det bevisas att publiceringen är gjord för att "utsätta den drabbade för missaktning"

– När det är svenska sajter har vi möjlighet att begära ut en del material, men när det är internationella sajter har vi inget mandat att agera. Då bygger det på frivillighet, säger Schelander till BT.