Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny, 25, var nära att dö – efter cyklisternas agerande

”Mina kroppsskador är ingenting jämfört med sorgen efter hästen”, säger Jenny. Foto: Privat / Privat

Jenny Ek, 25, var ute på en skrittrunda när hon märkte att hästen plötsligt ryckte till. Bakifrån närmade sig två mountainbikecyklister i hög fart. 

Cyklisterna stannade i sista sekund, men hästen fick panik av de skrikande bromsarna.

Sekunden senare var katastrofen ett faktum.

– Det var blod överallt, berättar Jenny.

Jenny Ek från Säve utanför Göteborg har ridit i sjutton år, sedan hon var åtta, och är van vid att hantera hästar. Den häst som hon red på under lördagen, Poker, var dessutom en av stallets lugnaste och tryggaste. Men även en sådan häst kan bli skrämd om den upplever sig vara hotad.

Jenny hade varit ute med Poker på en skrittrunda längs en ridväg, och var på väg hem till stallet när olyckan var framme.

Jenny berättar:

– Vi närmade oss en brant nedförsbacke med skymd sikt. Allting var lugnt och stilla, men plötsligt reagerade hästen på att det kom något bakifrån.

Jenny vände sig om och hann se två mountainbikecyklister som närmade sig i hög fart. Det skrikande ljudet från deras bromsar försatte Poker i panik.

Störtade ner för stup

Poker satte av i galopp och skenade nerför backen. 

– Halvvägs ner tappade jag balansen och ramlade av. Jag rullande ner i gräset på sidan av vägen, och sen var det bara hovar överallt, berättar Jenny, som blev trampad på ena benet.

Poker hoppade sedan över en gärdsgård, och på andra sidan fanns ett några meter högt stup. Det rasade hästen ned för.

Jenny kom på fötter och sprang för att se efter hur det hade gått. Synen som mötte henne var fruktansvärd.

– Jag såg att hans högra framben var helt av. Det hängde bara i skinnet, berättar Jenny.

– Det var blod överallt. Det var så hemskt. ”Förstår ni vad ni har gjort”, skrek jag åt cyklisterna.

Jenny ringde Pokers ägare, Sofie Göransson, och bad henne att larma veterinär. Sofie gjorde så, och kastade sig sedan in i sin bil och körde till olycksplatsen.

”Hade kunnat gå mycket värre”

– Först hoppades jag att Jenny hade överdrivit, men när jag såg Poker förstod jag på en gång att det inte fanns något att göra. Benpipan hade gått genom huden och det pulserade ut blod.

Märkligt nog höll sig Poker helt lugn, berättar Sofie. 

– Jag har haft honom sedan han var ett föl, och när jag kom fram till honom la han sitt huvud i mitt knä. Jag tror att han förstod.

Veterinären fattade beslut om att avliva Poker på plats och Jenny kördes till akuten på Kungälvs sjukhus.

Sofie har haft Poker sedan han var ett föl. Han blev fem år gammal. Foto: Privat / Privat

Jenny har fått sy en armbåge, har skrubbsår längs sidan och stora blåmärken på benet. Hon är chockad, men hon är vid liv.

– Det hade kunnat gå så mycket värre, konstaterar hon, men fortsätter:

– Mina kroppsskador är ingenting jämfört med sorgen efter hästen.

Trött på respektlösheten

Sofie Göransson säger sig inte vara bitter på cyklisterna, ”alla kan fela – de visste inte bättre”, men hon är trött på den respektlöshet som hon och hennes medryttare alltför ofta möts av när de sitter på hästryggen.

Poker och Sofie, sommaren 2018. Foto: Privat / Privat

– Det händer alldeles för ofta att vi och våra hästar hamnar i farliga situationer. Det är stora djur, och blir de skrämda kan vi inte alltid styra dem. Jag tror inte att alla förstår det, säger hon, och fortsätter:

– Om du ska närmar dig en häst – gör ryttaren uppmärksam på det och passera försiktigt. Det finns ridvägar för hästar, stigar för mountainbikes, vägar för mopeder, och om vi behöver mötas någonstans kan vi väl göra det med respekt.