Jennies butik svämmade över: ”Det forsade bara in”

Efter veckans väderkaos – mer regn kommer i helgen. StormGeos meteorolog Maria Augutis: ”Får räkna med en hel del skurar”. Framförallt väntas kraftiga skurar upp över nordvästra Svealand och upp över södra Norrland.
I Jennie Richters butik forsade vattnet in – totalt 30 centimeter högt
Foto: Privat
Regnovädret drabbade Orust hårt under torsdagen och fredagen.
Foto: Privat

I Jennie Richters butik forsade vattnet in när stormovädret slog till. 

Som värst stod vattnet totalt 30 centimeter högt. 

– Jag bara såg hur vattnet kom mot mig, säger Jennie. 

Men tack vara kunder, vänner och bekanta kunde hon hålla öppet redan dagen efter.  

På fredagsmorgonen skulle Jennie Richter, 41, börja sin arbetsdag som vanligt på macken i Varekil på Orust. Men när hon öppnade entrén möttes hon av blöta golv och vattenfyllda parkeringsplatser. 

Hon ringde till fastighetsägare och räddningstjänsten för att informera om vad hon då trodde var en liten översvämning. Sedan satte hon sig för att ta en kopp kaffe. 

– Där satt jag i lugn och ro och kände mig tillfreds när jag hörde hur det gurglade i avloppet. Kort därefter ser jag hur vattnet forsar runt hörnet på fastigheten, säger Jennie som även pratat med Bohusläningen tidigare. 

Pappa Per-Arne Richter kom till undsättning.
Foto: Privat
Jennie vill hylla allmänhetens hjälp som gjorde att hon kunde hålla öppet redan dagen efter.
Foto: Privat

”Så jäkla mycket hjälp”

Jennie ringde sin pappa som kom med sand för att bygga sandvallar utanför garagedörren och entrén till butiken – men trots det forsade vattnet in. 

– När vattnet kom in i butiken var det bara att stå och vänta. 

Som mest låg vattennivån på tre decimeter i butiken. 

– Jag försökte rädda det som gick, displayer och varor samt att inga elkablar låg i vatten, säger Jennie och fortsätter:

– Men jag fick så jäkla mycket hjälp av andra. Ganska tidigt på morgonen ringde vänner och bekanta och frågade om de kunde hjälpa till. Helt plötsligt kom det också personer med vattenpumpar och vattendammsugare, det var helt sjukt.

Oklart hur mycket som förstörts 

Jennie har haft butiken i sju år och det är inte första gången butiken drabbats av översvämning. 

– Jag har varit med om det innan, innan ån här utanför rensades, men den här gången har varit klart värst. Men tack vare tidigare erfarenheter brukar vi palla upp det som går, för att undvika att vattnet förstör varor och annat. 

I nuläget vet inte Jennie hur mycket skador som orsakats men enligts Jennies snabba inventering är det en hel del påkostade maskiner som förstörts. 

– Jag hade kunnat leva med att tre lådor kanelbullar blivit förstörda men vad jag sett i nuläget så kommer vi behöva byta ett par motorer och annat, det är desto dyrare. Men det kunde ju blivit mycket värre, så tack vare allt stöd så kunde vi ha öppet redan dagen efter. 

First Camp Solvik i Kungshamn har drabbades av kraftiga översvämningar.
Louise Jönsson, boende i Orust berättar i klippet ovan om hennes översvämmade trädgård.