Jehovas vittne våldtogs - uppmanades att respektera mannen

Publicerad
Uppdaterad
Mannen ska ha våldtagit sin hustru, släpat henne i håret och kallat henne värdelös.
Eftersom hon tillhör Jehovas vittnen sökte hon stöd hos äldstebröderna i församlingen. De uppmanade henne att se det positiva i livet och respektera sin man.
I dag inleddes rättegången i Borås.
Mannen och kvinnan, som båda tillhör Jehovas vittnen, är hemmahörande i Västergötland och har varit gifta i sju år. När rättegången inleddes i Borås tingsrätt på torsdagen berättade kvinnan att de i början av äktenskapet var kära och lyckliga. Men det kom inte att vara.

Våldtogs när hon var gravid

2005 började enligt kvinnan de sexuella övergreppen. Mannen har upprepade gånger våldtagit sin hustru, även när hon var gravid. 2007 började den fysiska misshandeln. Mannen ska ha slagit henne och släpat henne i håret – allt inför deras tvååriga dotter. Han ska även ha sagt åt henne att hon är värdelös och förtjänar att få stryk.

Löser problem internt

För att få hjälp och stöd tog kvinnan kontakt med äldstebröderna i sin församling. Råden hon fick vara att prata öppet med sin man och försöka se det positiva i livet. De sa även åt mannen att älska sin hustru och bad kvinnan respektera sin man. Problemen skulle lösas internt.
– Vi är Jehovas vittnen och om man gifter sig så håller man ihop. Jag är uppvuxen i den miljön och därför försökte jag hålla ihop så länge, säger kvinnan.
Enligt henne är mannen oerhört svartsjuk och har ett mycket stort kontrollbehov. Han blev till och med avundsjuk när hon umgicks med sin familj.

"Hon kanske vill sätta dit mig"

Mannen nekar till de flesta anklagelser som riktas mot honom. Det enda han erkänner är att han en gång ruskat om hustrun och dragit henne i håret. Resten menar han att hustrun bara hittat på.
Åklagare Sara Westerberg frågade mannen varför hans hustru skulle ljuga.
– Hon kanske vill sätta dit mig, svarade mannen.
På eftermiddagen ska hustrun berätta om de misstänkta våldtäkterna – något som sker bakom stängda dörrar.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER