Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeanette: Jag gick ner 13 kilo genom hypnos

GICK NER I VIKT. Jeanette Andersson har blivit hypnotiserad av Elisabeth Brodd och nu gått ner 13 kilo i vikt.
Foto: Privat
SÅGAR METODEN. Ingrid Larsson, dietist vid Sahlgrenska universitetssjukhus, sågar metoden och menar att det inte går att gå ner i vikt genom hypnos.
"INTE MÖJLIGT". Dietisten Ingrid Larsson vid Sahlgrenska universitetssjukhus är kritisk till hypnosmetoden. "Det är inte möjligt att minska i vikt av hypnos", säger hon.
Foto: Anders Ylander

Jeanette Andersson gick ner 13 kilo genom hypnos.

I sessionen visualiserades en magsäcksoperation.

– Jag känner att jag äntligen har hittat en livsstil som är hållbar, säger Jeanette Andersson.

Men nu sågar Sahlgrenskadietisten Ingrid Larsson metoden och kallar den "kvacksalveri".

Jeanette Andersson, 48, från Tidaholm kände att hon hade testat allt för att gå ner i vikt, utan att hitta något som fungerade i längden. På en hälsomässa träffade hon Elisabeth Brodd, som arbetar med hypnos. Jeanette Andersson erbjöds att vara med i en testgrupp där man genom hypnos visualiserar en magsäcksoperation, som Västgöta-Bladet tidigare skrivit om.

– Hypnotic gastric band är en metod som ett engelskt par i Spanien kom på, så det är egentligen inget nytt, säger Elisabeth Brodd, som nu, tillsammans med sin kollega Morgan Levén, erbjuder metoden.

Genomförs i tre etapper

Metoden innebär tre hypnossessioner med en veckas mellanrum.

– I den första sessionen vill vi få klienterna att äta mindre portioner, röra sig mer, öka deras motivation och stärka självkänslan. I den andra sessionen blockeras sockerberoendet, säger Elisabeth Brodd.

Hon berättar att i den avslutande sessionen visualiseras ett kirurgiskt ingrepp, en gastric banding. Elisabeth Brodd för i hypnosen sina klienter till sjukhuset, upp på operationsbordet och när bandet dras åt över magsäcken så att den förminskas.

– Jag kände hur det drog åt i magen, säger Jeanette Andersson.

Minskade 13 kilo i vikt

Hon berättar att hon efter hypnosen äter mindre portioner och har fått en behaglig mättnadskänsla som hon inte känt tidigare.

– Jag känner mig törstig igen, tidigare behövde jag inte dricka för att jag fick i mig så mycket vätska med maten att jag inte behövde dricka. Jag har heller inget sockersug längre, säger hon.

Varje söndag rapporterar klienterna hur mycket de har gått ner. På tre månader har Jeanette Andersson tappat 13 kilo. Enligt Elisabeth Brodd kan klienterna förvänta sig att gå ner ett halvt till ett kilo i veckan tills de förbränner så mycket som de äter.

– Det har följts till 85,7 procent av de tio i testgruppen. Internationellt ligger det runt 74 procent, säger hon.

"Inte möjligt"

Effekterna av hypnosen finns sedan kvar till man väljer att ta bort det visualiserade bandet runt magsäcken.

– Jag känner att jag äntligen har hittat en livsstil som är hållbar. Det känns väldigt naturligt, säger Jeanette Andersson.

Men Ingrid Larsson, som är legitimerad dietist och specialist på fetma, är kraftiskt kritisk till metoden.

– Det är inte möjligt att minska i vikt av hypnos. Det gör man genom att minska sitt energiintag, säger Ingrid Larsson, fetmaspecialist vid Sahlgrenska universitetssjukhus.

"Rent kvacksalveri"

Du menar att den här metoden inte har vetenskapliga belägg?

– Nej, det finns det inte. Det har gjorts en systematisk överblick av forskare om hypnos kan leda till viktminskning, vilket det inte fanns.

Nu hoppas hon att metoder som kostar personer tusentals kronor försvinner helt.

– Det finns flera metoder inom viktminskningsbranschen som är rent kvacksalveri. Jag tycker inte det är schyst att utge sig för att ha en metod för att minska i vikt som det inte finns belägg för, säger Ingrid Larsson, fetmaspecialist vid Sahlgrenska universitetssjukhus.