Jeanette, 68, lurades av hunduppfödaren

Jeanette Barnes, 68, ville köpa en cockerpoo – men fick en helt annan hund.
Foto: Privat

Jeanette Barnes är allergiker och valde hundras därefter.

Men valpen hon hämtade hem visade sig vara av en helt annan sort än uppfödaren hade hävdat.

– Jag tycker det är så fel att lura någon på det här viset, säger Jeanette.

Göteborgaren Jeanette Barnes, 68, ville ha in mer glädje i sin vardag och bestämde sig för att köpa en hundvalp.

Hon är allergisk och valet föll därför på en cockerpoo, en blandras där föräldrarna är Cocker spaniel och pudel. Den är ofta allergivänlig och hon har vänner som har rasen och det har fungerat bra, vilket SVT Nyheter Väst först skrivit om. 

– Det är svårt att hitta kennel eftersom det är en blandrashund, men i december förra året hittade jag en annons på Blocket, berättar hon.  

Jeanette tog kontakt med säljaren och ville försäkra sig om att allt skulle gå rätt till och pratade med tidigare köpare som var jättenöjd med sin cockerpoo som hon köpt med samma föräldrar som det skulle vara i den här kullen.  Hon betalade därefter en handpenning. 

Lämnade flera olika uppgifter

Hon fick träffa de elva valparna hos uppfödaren, i mellersta Sverige, och i väntan på att valpen hon valt skulle kunna flytta fick hon uppdateringar via Facebook.

Vid köpet fick hon bland annat registreringsbevis, kvitto, veterinärpapper och chipmärkning. Nöjd åkte hon tillbaka till Göteborg med sin lilla Penny. 

Sedan gick det några veckor innan en av de andra köparna hörde av sig och undrade om det verkligen var cockerpoos som de hade köpt. Jeanette svarade att de kan se olika ut men snart blev hon varse att det med största sannolikhet inte var en cockerpoo som hon hade köpt. 

Penny är med största sannolikhet en bladning mellan Cocker spaniel och spets.
Foto: Privat

När Jeanette och de andra köparna började ana oråd så gick säljaren under jorden. Hon har inte svarat på telefon eller brev och Facebook -gruppen stängdes ner.  

Det visade sig också att kvinnan hade gett flera av köparna olika uppgifter, berättar Jeanette. 

– Till mig sa hon att det var tre tikar och resten hanar men till flera andra har hon sagt att det var sex tikar och och fem hanar. 

Valde att göra en polisanmälan 

Andra köpare har gjort DNA-test, säger Jeanette. Hundarna som sålts har varit blandningar mellan Cocker spaniel och spets och spets och pudel. Två olika kullar alltså och ingen av dem var en cockerpoo.

Trots allt så har Jeanette kvar Penny, då hon inte fått någon allergisk reaktion, men hon berättar att en av de andra som köpte valp var tvungen att lämna den i från sig med anledning av allergi. 

Jeanette har polisanmält kvinnan, men polisen har lagt ner förundersökningen i brist på bevis. Även flera andra har polisanmält.

– Jag har anmält henne för bedrägeri. Jag tycker det är så fel att lura någon så när man eventuellt inte tål hunden, är det en annan parning så måste vi få reda på det. Alla hundar har rätt till sin identitet, alla raser behöver olika saker. 

GT har också sökt kvinnan – men utan framgång.