Jeanette åkte till Brasilien och fann släktingar – men även ytterligare ett spår. Foto: PrivatJeanette åkte till Brasilien och fann släktingar – men även ytterligare ett spår. Foto: Privat
Jeanette åkte till Brasilien och fann släktingar – men även ytterligare ett spår. Foto: Privat
Jeanette och mamma Denilce. Vars namn nu även Jeanette har lagt till i sitt eget. Foto: PrivatJeanette och mamma Denilce. Vars namn nu även Jeanette har lagt till i sitt eget. Foto: Privat
Jeanette och mamma Denilce. Vars namn nu även Jeanette har lagt till i sitt eget. Foto: Privat
Jeanette har i dag två egna barn. Foto: PrivatJeanette har i dag två egna barn. Foto: Privat
Jeanette har i dag två egna barn. Foto: Privat
Denilce Alves Hättelin kom från Brasilien. Foto: PrivatDenilce Alves Hättelin kom från Brasilien. Foto: Privat
Denilce Alves Hättelin kom från Brasilien. Foto: Privat
Jeanette med mamma. Foto: PrivatJeanette med mamma. Foto: Privat
Jeanette med mamma. Foto: Privat
Mamma dog 1989 men nu har Jeanette hittat en del av sin förlorade familj. Foto: PrivatMamma dog 1989 men nu har Jeanette hittat en del av sin förlorade familj. Foto: Privat
Mamma dog 1989 men nu har Jeanette hittat en del av sin förlorade familj. Foto: Privat

Jeanette, 33, hittade oväntad släkt i Norge

Publicerad

Jeanette reste från Göteborg till Brasilien för att spåra upp släktingar på sin döda mammas sida.

Men hon fann släktband – en okänd broder – på närmare håll än så.

– Det var en chock så klart, säger Jeanette.

– Man har alltid funderat sedan man var liten, när mamma dog, på att söka efter sina rötter, säger Jeanette Ångman, 33, från Göteborg.

Jeanettes mamma Denilce Alves Hättelin mördades 1989. Hon hittades i en trappuppgång, hamnade i koma och dog kort efteråt. En dramatisk upplevelse för den då unga Jeanette.

För ett par år sedan mottog Jeanette ett samtal om att den man som hon vuxit upp med inte är hennes biologiska pappa – varpå livet tog ytterligare en vändning och nya tankar föddes.

– För då hade jag inga rötter någonstans, ingen familj med blod på någon sida kvar, säger Jeanette.

Jeanette och mamma Denilce.

Jeanette kom i kontakt med tv-programmet ”Spårlöst” som sänds i Sjuan, och nyligen var hon och inspelningsteamet i Brasilien för att försöka spåra upp hennes rötter. Jeanettes mamma kom nämligen från Brasilien.

Väl på plats i Brasilien fann Jeanette släktingar – men även ett ytterligare nytt, spännande spår i ett hittills okänt brev:

Jeanette kan ha en storebror "runt knuten". Eller ja, på så nära håll som i grannlandet Norge. Hennes mamma ska ha adopterat bort en son i Norge sommaren 1975.

"Det var en chock"

Hennes mamma kom till Norge, ett par månader in i en graviditet, i december 1974. Därefter födde hon en son på ett sjukhus i Oslo sommaren 1975. En pojke som sedan adopterades bort. Det hela dokumenterades i ett brev, skrivet av mammans dåvarande kärlekspartner, som skickades till familjen i Brasilien.

– Det var en chock, så klart. Men man blev ändå positivt överraskad att det kanske finns någon så nära. Man vill ju hitta honom, det är en familjemedlem. Jag hoppas att han vill bli hittad också, säger Jeanette.

Jeanettes mamma.

Åkte till Oslo

I dagarna har Jeanette medverkat i norsk tv. Fokus nu ligger nämligen på att spåra upp den okända brodern. I Brasilien sitter samtidigt Jeanettes nyfunna familj och släktingar och följer det hela.

– De nyfikna, för nu vet de att de har en till familjemedlem någonstans, kanske i Norge. Han kanske också har letat efter rötter men gått in i någon vägg och inte kunnat hitta någonting. Men å andra sidan kanske han inte alls vill bli hittad, det vet man aldrig. Men jag hoppas att han vill det, säger Jeanette på tåget hem från Oslo, och fortsätter:

– Man är ju oftast nyfiken på var man kommer ifrån, även när man är adopterad. Sina rötter. Så jag kanske har lite svar på hans frågor också.

Men du har alltså redan hittat släktingar i Brasilien. Hur kändes det?

– Det var jättenervöst. Man tänkte ju många tankar: Hoppas att det ens finns en familj, att de mår bra, och så vidare. Det var helt otroligt att få träffa dem och knyta band. Otroligt! Går inte att beskriva, säger Jeanette och skrattar.

Hon har daglig kontakt med familjen i Brasilien parallellt med jakten efter brodern i Norge. Det finns inga register att slå i, utan man förlitar sig på att brodern på något vis ska bli uppmärksammad på Jeanettes vädjan via media.

En upplösning som man hoppas kunna visa i ”Spårlöst” på Sjuan i januari.

Jeanette med sin mamma.

Ska åka tillbaka

Om ett år går flyget tillbaka till Brasilien för Jeanette och hennes familj i Sverige.

Med sig då tar hon sina två egna barn.

Då knyst de nya släktbanden åt ytterligare.

– Vi planerar att åka nästa höst. Vi måste ansöka om ledighet för barnen om man ska komma bort lite längre. Så nästa höst åker vi hela familjen, med barnen, och stannar ett litet tag, säger Jeanette.

Har du information som kan hjälpa Jeanette? Kontakta "Spårlöst" på sparlost@mondayproduction.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER