De jättelika lågorna sågs på flera mils avstånd. Foto: Mikael BerglundDe jättelika lågorna sågs på flera mils avstånd. Foto: Mikael Berglund
De jättelika lågorna sågs på flera mils avstånd. Foto: Mikael Berglund
Men det var ingen skogsbrand som härjade i Västsverige Foto: Mikael BerglundMen det var ingen skogsbrand som härjade i Västsverige Foto: Mikael Berglund
Men det var ingen skogsbrand som härjade i Västsverige Foto: Mikael Berglund
Utan det var industrin Borealis som tvingades fackla under kvällen. Foto: Mikael BerglundUtan det var industrin Borealis som tvingades fackla under kvällen. Foto: Mikael Berglund
Utan det var industrin Borealis som tvingades fackla under kvällen. Foto: Mikael Berglund

Jättelågor när industrin tvingades till fackling

Publicerad

De jättelika lågorna sågs på flera mils avstånd.

Men det var ingen skogsbrand som härjade i Västsverige utan industrin Borealis som tvingades fackla under kvällen.

– Vi satt och åt när vi plötsligt såg hur det kom lågor bakom kullen, säger Louise Selin, 19, som såg lågorna från Hönö där hon befann sig.

Många trodde nog att världen stod i brand när de stora eldflammorna syntes över stora delar av Västsverige under kvällen.

I själva verket var det industrin Borealis som tvingades fackla på grund av ett driftstopp.

– Fackling är en del av säkerhetssystemet och kan medföra sotning och buller. Vi förbränner den gas som anläggningen vid driftstopp eller under uppstart inte har möjlighet att leverera ut, säger en representant för Borealis till NyheterSTO.

 

LÄS OCKSÅ: Eldregnet i natt – från brinnande vindkraftverk 

Lågorna syntes flera mil

Man bad även att boende i området skulle ha överseende då fackling även hörs en hel del. Enligt NyheterSTO hade även många hört av sig till Borealis då man inte hade sett industrin fackla tidigare och att man därför var oroliga att något hänt på industrin.

Louise Selin satt och åt middag på Hönö när hon plötsligt såg lågorna.Foto: Privat

Louise Selin, 19, satt på Hönö när hon plötsligt såg lågorna på fastlandet.

– Vi satt och åt middag när det plötsligt kom svart rök och sedan började det brinna okontrollerat. Vi spekulerade lite i om det var något raffinaderi i Torslanda.

Tvingades stänga fabriken

Vid 21-tiden kunde man fortfarande se lågorna berättar Louise Selin. Det hade då pågått i drygt två timmar. 

– Ja de kör fortfarande och vi kan se lågorna, säger hon.

Lågorna ska även ha varit synliga från E6.

Anledningen till att man fick fackla var att industrin drabbats av minskad elförsörjningen och därmed tvingades stänga fabriken. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER