Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättehaj har hittats död på Västkusten

Hajen hade tidigare räddades utanför Göteborg.
Den döda hajen tros vara samma haj som fastnade på grunt vatten vid Styrsö i slutet av september.Foto: SAMUEL VENNERHOLM

En åtta meter lång haj har hittats död i Göteborgs skärgård. Det rapporterar GP.

Förmodligen rör det sig om samma haj, en brugd, som räddades vid en grund havsvik utanför Styrsö i slutet av september.

– Vi misstänker att den riskerar att ha mycket plast i magen. Det är ett växande problem, säger marinbiologen Björn Källström till tidningen.

Den 26 september fastnade en haj i det grunda vattnet nära Styrsö och kunde inte ta sig ut på egen hand.

Marinbiologen Björn Källström från Göteborgs Marinbiologiska laboratorium förklarade att det rörde sig om en brugd, världens näst största haj. Den lever uteslutande på plankton och är helt ofarlig för människor.

Med hjälp av kustbevakningen och en bogserlina fästad kring hajens stjärtfena, kunde den bogseras ut på djupare vatten.

Det verkar dock inte som att den klarade sig särskilt länge efter det. Under söndagen hittade en kitesurfare en död brugd innanför klubbholmen på Vrångö, och med största sannolikhet rör det sig om samma fisk. 

Åtta meter lång

Enligt Källström, intervjuad av GP, har hajen förmodligen varit död i ett par veckor. Under tisdagen undersökte han det åtta meter långa och fem ton tunga djuret på plats.

– Vi ska ta några små prover, bland annat DNA-prov. En annan sak vi vill kolla är om den har kvar parasiter, hoppkräftor, på ryggen. De är intressanta rent vetenskapligt, berättade Björn Källström för GP.

– Vi misstänker att den riskerar att ha mycket plast i magen. Det är ett växande problem, vi ser det bland annat hos valar också, fortsatte han.

Varför hajen har dött kan han än så länge inte svara på.

Så här såg det ut när hajen tidigare i höstas hade fastnat utanför Göteborg.