Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Järnrör i vattnen – badplats fick stänga

Flera järnrör har hittats i vattnet vid Uddebobadet i Lekeryd. Ny stängs delar av bryggan av. Foto: JÖNKÖPINGS KOMMUN

Efter att flera personer skadat sig på järnrör vid Uddebobadet i Lekeryd stängs delar av bryggan av, skriver Jönköpings-Posten.

Dykare ska undersöka badplatsen under helgen för att karlägga om fler farliga föremål göms i vattnet.

På lördagseftermiddagen stod det klart att badet kunde öppnas igen efter att dykarna gått igenom sjön.

På torsdagen kom det första larmet. Två personer skadade sig vid Uddebobadet i Lekeryd i Jönköping. Anledningen var ett järnrör som varit placerat intill badbryggan.

Räddningstjänsten larmades till platsen och lyckades få upp röret efter en kort insats – men olyckan skulle vara framme snabbt igen. Under fredagen skadades fler badgäster på järnrör vid badplatsen.

Flera pålar

Räddningstjänsten och kommunen fattade då ett gemensamt beslut om att spärra av delar av bryggan för att allmänhetens säkerhets skull.

– Jag var själv ute och tittade och man har hittat flera föremål under vattnet. Två pålar, varav ett järnrör och ett i plast eller järn, har dragits upp under dagen, säger Christian Friis, ställföreträdande kultur- och fritidschef på Jönköpings kommun till Jönköpings-Posten på fredagen.

Men man misstänkte alltså att det kunde finnas fler rör i botten på badvattnet.

Inför varje säsong anlitar kommunen dykare som har uppdraget att söka av kommunala badplatser och rapportera om något inte står rätt till. Så har också gjorts vid Uddebobadet – men då upptäcktes inte järnrören.

"Varit där länge"

Varje sommar kommer flera larm om pålar och spett som preparerats vid badplatser och som kan innebära livsfara för ovetande badare. I detta fall handlar det sannolikt om en gammal brygga vars fästen fortfarande finns i botten.

– Jag tror säkert att det har varit där länge. Det verkar vara ett sådant rör som används vid flytbryggor för att hålla fast dem. Och med tanke på att det sjunkit så mycket har det förmodligen varit där länge, sa Christer Sjöstedt till GT vid det första larmet om järnrören.

På lördagseftermiddagen var genomsökningen vid badplatsen klar och den kunde då åter öppna för allmänheten.