Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Japanska jätteostron invaderar västkusten

FISKHANDLAREN. Andreas Ohlsson med händerna fulla av jättejapaner från Vrångö, har dock inte börjat sälja ostronen i sin fiskvagn ännu. Rättsläget om vem som har rätt att plocka dem är lite oklart.
Foto: PATRIK MICU

VRÅNGÖ. Mums! 

Japanska jätteostron direkt från havsbotten i Göteborgs skärgård. 

Delikata och gratis - men samtidigt ett hot mot den svenska faunan. 

Marinbiologerna slog larm om de japanska jätteostronen redan i slutet av förra sommaren.

Ostronen, samma sort som odlas i Europa och även säljs i Sverige, kan på sikt slå ut svenska arter nära kusten. Framför allt blåmusslan vilket kan drabba sjöfågel som livnär sig på dem.

 – Vi tror att ostronens larver spridit sig med varma strömmar från Frankrike och Holland. De högre havstemperaturerna gör att de klarar sig i våra vatten, säger Anna-Lisa Wrange, marinbiolog på Havets hus i Lysekil.

 Jätteostronen växer nu från Strömstad ner till Falkenberg. Längre söderut är salthalten troligen för låg för att de ska trivas.

De växer överallt

 På Vrångö i Göteborgs södra skärgård har fiskhandlaren Andreas Olsson noterat jätte-

 ostronens framfart.

 – Det har kommit väldigt många i år. De växer här i hamnen, på stenar och pålar – och på brorsans fiskebåt!

 Andreas har inte börjat sälja ”japanerna” i sin fiskvagn ännu, så GT:s utsända får vackert kavla upp byxorna, vada ut i vattnet och plocka ihop lunchen.

 Eller också inte. Rättsläget kring jätteostronen är lite oklart. Gäller allemansrätten eller ej?

 En del hävdar att man får lov att ta dem precis som blåmusslor.

 Andra menar att det bara är markägaren som har rätten att plocka ostron, 200 meter ut från fastlandet eller en ö som är minst 100 meter lång.

 – Men den som vill ha klart svar i frågan får nog gå till domstol, säger Martin Rydberg, jurist Fiskeriverket.

 Anna-Lisa Wrange tycker man ska gå försiktigt fram.

 – Om man frågar markägaren först brukar det vara okej att ta några stycken.

SLURP. GT testar japanska jätteostron självplockade i hamnen på Vrångö. Smakar helt okej, och blir troligen ännu godare om de får ligga i rent vatten och "sanda ur sig" ett tag.Foto: JACOB WENNERBERG GT chansar dock och hämtar några fina exemplar ur hamnbassängen på Svenskt ostron och ett japanskt.Foto: Micu PatrikVrångö (tack Göteborgs kommun!).

 Efter sedvanligt fipplande med skalet provsmakas det under muntra tillrop.

 Som referens har vi med oss ett par inhemska svenska ostron som kostar 45 kronor stycket i Feskekörka. Ostronen intas råa ur skalet med lite citron på.

Smaken är helt okej

 Jodå, japanerna smakar helt okej. Salta av hav, men något lösa i köttet och sandiga jämfört med köpe-ostronen.

 Experterna hävdar att de svenska ostronen har en speciell ”metallisk skärpa”, vilket gör dem överlägset goda. Vi kan hålla med om att de smakar något bättre, men inte så mycket.

 GT ger de vilda japanska jätteostronen 3 getingar i betyg. Och håller tummarna för att verkmästar’n i magen inte går i strejk.

FAKTA

TRIVS I GRUNDA VIKAR- Japanskt jätteostron (crassostrea gigas) kommer ursprungligen från Asien. De växer snabbt och är därför populära att odla.
- Kan bli upp till 30 centimeter i diameter, i Sverige vanligen omkring 15 centimeter.
- Trivs inne i grunda vikar på bara en knapp meters djup. Tar sällan upp giftiga alger, som blåmusslor, men kan orsaka besvär liknande vinterkräksjuka om de plockas i förorenat vatten.
- Svenska ostron (ostrea edulis) föredrar sand och klippbottnar på cirka 20 meters djup. Ostronen blir 10 centimeter i omkrets och är rundare och plattare än sina asiatiska kusiner. Konässörerna anser också att de smakar godare.