Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Josefssons rädsla – för att pensionera sig

Janne Josefsson är aktuell med ett nytt program.
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT
”Jag har granskat människor som säger att de hatar mig”, säger Janne Josefsson.
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

I sin nya programserie följer Janne Josefsson, 66, upp några av alla reportage han har gjort under sina 30 år på tv.

Men det är långt ifrån alla som är glada att återse den grävande journalisten.

– Jag har granskat människor som säger att de hatar mig. En berättar till och med om tankar på att avsluta sitt liv, säger Janne Josefsson, som även öppnar upp sig om hypokondrin, rädslan för att gå i pension – och insikten om att han inte alltid drivits av ädla motiv. 

I fjol lämnade Janne Josefsson ”Uppdrag granskning” efter lång och trogen tjänst. Men inte för att gå i pension. Redan då hade han gjort klart med en ny programserie på SVT, som sedermera fick namnet ”Josefsson”.

I programmet ser han tillbaka på tidigare granskningar som han har gjort i sin karriär och tar reda på vilken inverkan de har haft på de människor som, frivilligt eller ofrivilligt, spelade huvudrollen i dem.

– Jag har velat möta mina argaste kritiker och försöka besvara de obehagligaste frågorna, säger Janne Josefsson, några dagar innan ”Josefsson” har premiär.

Och upplevelsen har varit omtumlande, berättar han.

– Flera är brännmärkta av detta. Jag har granskat människor som säger att de hatar mig. En berättar till och med om tankar på att avsluta sitt liv.

I ”Josefsson” träffar Janne Josefsson som han tidigare har granskat.
Foto: ROBIN ARON

Janne Josefsson om sanningen

De flesta reportage har han ändå inga problem att försvara, men det finns gånger då han känner att han gick för långt. På ålderns höst har Janne Josefsson också insett att det inte alltid är ädla motiv som drivit honom.

– Jag har ofta sagt att jag har velat få fram sanningen. Det har naturligtvis varit sant, men när jag var yngre var det också en omskrivning för mitt behov av att bli sedd och uppmärksammad. Det behovet har jag inte kvar längre.

Janne Josefsson har hunnit bli 66 år, och när han lämnade ”Uppdrag granskning” fanns pensionering på bordet.

– Att lämna blir nog både på gott och ont. Det kan vara jobbigt att kliva in i en affär, och så tror de att de ska bli granskade, sa Janne Josefsson inför sitt sista UG-program.

Janne Josefsson älskar sitt sommarställe på Åstol. Men han vill inte tillbringa mer tid där – pension är inte ett alternativ.
Foto: HENRIK JANSSON

Men trots att han inte har blivit yngre under månaderna som har gått, är pensionen mer avlägsen nu än då. Får man tro den garvade reportern, kommer den aldrig att infinna sig.

– Jag träffade en pensionerad bekant för ett tag sedan. Han pekade på mig och sa ”slutar du så är du död inom två månader”. Då insåg jag att han fan i mig har rätt, säger Josefsson, och fortsätter:

– Jag har levt journalistik i hela mitt vuxna liv. Jag behöver det, på ett sätt som nästan är tragiskt. Det är pensionen som kommer att ta livet mig.

Rädd för att bli sjuk

Än så länge orkar Janne Josefsson gräva vidare, och än så länge har han hälsan i behåll. Tror han i alla fall. Som uttalad hypokondriker förväntar han sig alltid det värsta, och håller sig därför så långt ifrån sjukhus och läkare som han bara kan.

– Jag tror att de kommer att hitta allt möjligt om jag väl kommer in, så därför låter jag bli. Jag har högt blodtryck, men har avbokat 25 kontrollbesök de senaste åren. Jag är så jävla skraj för vissa saker, samtidigt som jag oftast är helt orädd i jobbet, säger Janne Josefsson, och berättar om en situation under inspelningen av ”Josefsson”.

– Jag satt på en pizzeria i Bergsjön, när det kom ett kriminellt gäng och hämtade mig. De var maskerade och kanske beväpnade, men jag är aldrig rädd i de situationerna. Jag inser ju att de är nyfikna och inte intresserade av att skjuta ihjäl mig. 

Däremot finns det personer som vill Janne Josefsson illa. Från och till under stora delar av sin karriär, har han tvingats ha beskydd av livvakter. 

– För tillfället har jag inga vakter, men jag lever med larm som i en bunker där jag bor. Ibland ser jag jag mig över axeln. Det har varit en del jävligt otäcka grejer. 


Det första programmet av ”Josefsson” sänds onsdag 24 april klockan 20 i SVT.