Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josefssons nya liv efter ”Uppdrag granskning”

På onsdagskvällen gör Janne Josefsson gör sitt sista Uppdrag granskning, en resa i den terroråtalade Rakhmat Akilovs spår .
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
”Det kommer ordna sig. De är bara glada att bli av med mig”, säger Janne Josefsson.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
2001 gjorde Janne Josefsson sitt första ”Uppdrag Granskning”.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

2001 gjorde Jannes Josefsson sitt första ”Uppdrag granskning”. 17 år senare, klockan 20 på onsdag kväll, gör han sitt sista.

Men den prisbelönte grävaren är inte redo att lägga sig på sofflocket.

– Jag pratade med en före detta journalist som berättade hur skönt det är att vara pensionär. Men jag tror inte jag funkar så, säger Josefsson.

Redan under ”Uppdrag gransknings” premiärsäsong, 2001, vann Janne Josefsson – tillsammans med Hannes Råstam – Föreningen Grävande Journalisters pris, Guldspaden. 

Duon vann priset för sitt reportage om Göteborgskravallerna samma år. 

Sedan dess har Josefsson vunnit ytterligare tre guldspadar, för olika reportage han gjort under Uppdrag gransknings paraply. 

Men i och med kvällens program – en resa i den terroråtalade Rakhmat Akilovs spår – tackar han för sig och lämnar ”Uppdrag granskning” bakom sig.

Vad säger kollegerna på ”UG”?

– De är bara glada att bli av med mig... Nej då. Det kommer att ordna sig. Det är klart att det är mina kompisar, men nu kommer det nya, unga som fattar vilket privilegium vi har som får jobba långsiktigt med stora resurser. ”Uppdrag granskning” är som journalistikens Rolls Royce.

Hur känns det att lämna programmet?

– Det är klart att det är vemodigt. Samtidigt har jag jobbat där sedan starten, och nu ska jag till ett annat program. Det hade nog varit värre om det var nu jag hade gått ut genom porten och aldrig kommit tillbaka. Det vetefan om jag hade klarat.

Janne Josefsson har fortfarande ett späckat schema, men planerar att vara ledig i sommar.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Tänker inte be om ursäkt

I det än så länge namnlösa SVT-projekt som Janne Josefsson nu ska ge sig i kast med, kommer han att se tillbaka på tidigare granskningar som han har gjort i sin karriär och ta reda på vilken inverkan de har haft på de människor som, frivilligt eller ofrivilligt, spelade huvudrollen i dem.


LÄS OCKSÅ: Janne Josefsson träffar granskade: ”Har gjort deras liv till ett helvete”


Vilka ska du träffa?

– Folk som kanske tycker att det jag gjorde var viktigt och gillade det, men också människor som farit illa av det jag gjort och som kanske är den sista de vill öppna dörren för. Jag ska inte åka runt och be om ursäkt till människor, men jag vill se konsekvenserna som jag inte alltid kunde förutse. Det tråkigaste som finns är historier där man vet hur det går.

I sitt nya program kommer Janne Josefsson ställas öga mot öga mot personer som han tidigare granskat.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Det påminner ganska mycket om det jag gjorde i våras, Pojkarna från Fittja. Jag letade upp dem och fick en bra kontakt. De blev som hela människor.

Är den här serien ett led i att Pojkarna från Fittja blev så populär?

– Jag vill vara en journalist som kan gå med högt huvud och jag är stolt över mycket jag gjort, men jag gör det inte för att bli populär. Det har jag inget behov av. Jag vill sätta spår, berätta historier som berör, ställa frågorna inga andra ställer. Jag har alltid gått min egen väg och aldrig varit med i några drev, som vissa säger.

Svårt att gå i pension

Janne Josefssons kalender är alltså än så länge fulltecknad, men där ryms inte bara arbete.

– I sommar ska jag vara ledig, från midsommar och juli ut. Det måste jag, annars orkar jag inte. Jag behöver tiden ute på Åstol där jag är mycket på somrarna. Att komma i ro och känna lugnet. Då får jag också de bästa idéerna.

Janne Josefsson i sitt semesterparadis, skärdgårdsön Åstol.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Vad har du för planer efter den nya programsatsningen? Dags att gå i pension?

– Jag vet inte. Jag har fått en del förfrågningar om föreläsningar men också från andra redaktioner, men jag har inte sagt ja till nåt. Men att helt lägga ner har jag nog svårt att göra.


LÄS OCKSÅ: Josefssons svåra tid efter dödsfallet


– Jag pratade med en före detta journalist som berättade hur skönt det är att vara pensionär. Men jag tror inte jag funkar så. Allra mest gillar jag att vara ute, på väg att berätta en historia. Att möta människor är det jag brinner för och där är jag som bäst. Så är det nog när man gjort en klassresa som jag, man kan föra sig i vilka sammanhang som helst.

”Journalist ingenting att sträva efter”

I Sommar i P1 förra året, berättade Jannes Josefsson inte bara om sitt liv på SVT utan också att han har tre underbara söner och ”tre kraschade äktenskap”.

Tillsammans med sin senaste fru, SVT-journalisten Helena Josefsson, gästar Janne Josefsson inom kort ”Parneviks” i TV3.

Janne Josefsson tillsammans med sin före detta fru, SVT-journalisten Helena Josefsson.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES

– Vi är vänner, på nåt sätt älskar vi varandra. Men av olika skäl har det inte gått. I Parneviks säger vi ungefär det också. Jag har tre äktenskap bakom mig, det är inget att vara stolt över. Men det är så när man är så fixerad vid sitt jobb.

Har jobbet varit det viktigaste för dig?

– Jag har inte svikit mina familjer eller mina barn, men det är klart att jag varit ute och rest mycket. Det är inte lätt vara tillsammans med en undersökande journalist som är så fokuserade på sina grejer i längre perioder. Men jag vet inte vilken roll det spelat, eller om det har att göra med andra saker.

Du har tre barn. Skulle du vilja att de blev journalister?

– Att bli journalist är väl inget att sträva efter, det är ett yrke som är på utdöende. Och det är samtidigt inte särskilt roligt att gå i farsans fotspår. Då är det bättre att hitta sin egen väg.

Har du till och med avrått dem från att välja journalistiken som yrke?

– Absolut inte avrått, men de har helt andra intressen. Min äldste jobbar med business, mellangrabben är utbildad konstnär. Yngste sonen är bara 14, och jag vet inte var han tar vägen. Men jag ser att han är väldigt samhällsintresserad. Vi diskuterar väldigt mycket han och jag. Det är roligt.


Janne Josefsson – prisad grävare

Namn: Jan Christer Ragnar "Janne" Josefsson.

Ålder: 65

Familj: Ensamstående med tre barn.

Bor: Lägenhet i Göteborg.

Sommarställe: Hus i Åstol i Bohuslän.

Karriär: Reporter på Sveriges Radios samhällsredaktion mellan 1975 och 1981. Radio Göteborg/Sjuhärad mellan 1981 och 1987. I början av 1990-talet blev Janne tv-reporter, med "Striptease" (1991-2000) och sedan "Fittja paradiso" (1999-2000). År 2001 började han jobba för "Uppdrag granskning". 2006 gjorde han även den egna serien "Josefsson" och var programledare för "Debatt" 2008-2009. Josefsson har vunnit Stora journalistpriset två gånger, 1998 för "Striptease" tillsammans med Hannes Råstam samt fyra år senare för att han avslöjat dold rasism i valstugor. Han har även vunnit föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden fyra gånger.