Janne Josefsson slår tillbaka mot kritiken

Janne Josefsson slår tillbaka mot kritiken som florerade inför onsdagens program av Uppdrag granskning.
Foto: Nils Petter Nilsson / Christian Öberg

Janne Josefsson slår tillbaka mot kritiken mot onsdagens Uppdrag granskning.

- Det vore fullständigt befängt om man ställde krav på oss att vi bara ska göra program som faller Aftonbladets kultursida på läppen, säger han.

Enligt sin hemsida kommer Uppdrag granskning i kväll "titta närmare på några exempel där media gått ut med en tydlig vinkel för den goda saken om människors lika värde och antirasism - men där verkliga samhällsproblem förenklas eller bortförklaras."

- Vi tar upp tre exempel: Sveriges Radio, en landsortstidning och Aftonbladets kultursida, säger Janne Josefsson till GT.

Och på tisdagen skrev Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård om sin egen medverkan i kvällens program. Anledningen att han är med är en debatt som Aagård varit inblandad i under hösten med Per Brinkemo.

"Per driver en förening för somalier i Malmö och jobbar aktivt med integration, men är samtidigt en uttalad motståndare till ”mångkulturen” – vilket han brukar berätta om i debattartiklar och på sin egen blogg.", skrev Martin Aagård i sin krönika.

"Höna av en fjäder"

Martin Aagård vänder sig mot att den som intervjuar honom i programmet, och Per Brinkemo, tidigare har jobbat ihop. Och att båda två har jobbat på Uppdrag granskning.

- Han försöker göra gällande att Brinkemo är min kollega. Men jag har aldrig träffat Brinkemo på Uppdrag granskning, säger Janne Josefsson.

- För sju år sedan tror jag han gjorde han en inhyrd research. Att göra honom till en medarbetare är att göra en höna av en fjäder.

Håller inte med

Janne Josefsson tycker det är konstigt att Martin Aagård är så upprörd innan han ens sett programmet.

- Media är makt i dag och det är klart att man ska granska det. Sen förstår jag att han är orolig. Men han eldar på över ett reportage som han ännu inte har sett.

Martin Aagård skriver vidare att Uppdrag granskning har gått från att ha varit ett granskande program till att bli ett debattprogram.

- Nej jag håller inte med om det, säger Janne Josefsson och fortsätter:

- Jag tycker folk ska se programmet och själva skapa sig en uppfattning. Det avgörande måste ju vara om vi gör ett hederligt journalistiskt arbete.

Kommer det bli debatt efter programmet?

- Det tror jag. Och det är ett av våra uppdrag. Göra reportage och granskande undersökningar som vi kan stå för och som är fair play. Och vi ska väcka samhällsdebatt, självklart.

"Vi granskar makten"

Dessutom menar Martin Aagård att Uppdrag granskning blivit mer politiskt. Något som Janne Josefsson bestämt förnekar.

- Vi är inte politiska som Aftonbladets kultursida. De har en tydlig politisk hållning och det får de gärna ha - det är upp till dem. Men vi har inte det. Vi granskar makten, var den än uppstår.

- Det vore fullständigt befängt om man ställde krav på oss att vi bara ska göra program som faller Aftonbladets kultursida på läppen.