Janne Josefsson rasar efter SR-chefens brev

Foto: Robin Aron

Budskap om mänskliga rättigheter och jämställdhet – de ska du passa dig för att sprida i sociala medier – om du jobbar på Sveriges Radio i Malmö.

Denna uppmaning skickade kanalchefen ut medarbetarna – och Janne Josefson är inte sen att reagera.

– Formuleringarna är högst märkliga. Det här är saker vi verkligen ska ta ställning för, säger han.

Under torsdagens avsnitt av "Debatt" i SVT diskuterades bland annat ett internt mejl som skickats ut på Sveriges Radio i Malmö.

Där uppmanas arbetarna av kanalchefen att alltid tänka en gång extra innan de delar, gillar eller sprider nyheter eller annat i sociala medier.

"Detta gäller även när det handlar om "goda" saker som mänskliga rättigheter, stå för människors lika värde och jämställdhet", skriver kanalchefen i mejlet.

Högst märkligt

I Janne Josefssons öron låter det högst märkligt.

– De tre exemplen är sådant som vi enligt avtalet ska ta ställning för. Vi som jobbar inom public service ska vara tydliga på att gå emot diktatur, censur, tortyr och har demokratiska värden och att alla människor har lika värde, säger han.

Janne Josefsson försökte själv att nå kanalchefen, och hade bokat en intervjutid, men sedan var hon onåbar. Men på Sveriges Radios hemsida har hon nu lagt ut en text där hon lämnar en förklaring kring mejlet – som hon menar måste sättas i sitt sammanhang.

"Jag ville uppmärksamma medarbetarna på hur viktigt det är att som journalist alltid göra sitt journalistiska jobb och källgranska uppgifter innan man sprider dem vidare. Och extra viktigt blir detta under ett valår", skriver hon.

"Måste tänka efter"

Kanalchefen påpekar också att brevet är internt och en del av den fortfarande levande pågående diskussion kring trovärdighet och yrkesroll.

"Våra medarbetare måste alltid tänka efter: Finns det en risk att jag profilerar mig politiskt genom att sprida vidare saker (vad det än gäller), en profilering som i så fall skulle påverka min roll som opartisk granskare?", fortsätter hon texten.

Men Janne Josefsson står fast vid sin åsikt.

– Formuleringarna är högst märkliga. Att man ska vara försiktig och tänka till vad det gäller mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet. Det är väl snarare där vi ska vara väldigt klara och tydliga var vi står, säger han.