Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förvirringen kring Josefssons samarbete med PR-byrån

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Janne Josefsson.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Hampus Knutsson.
Foto: Fredrik Wennerlund / Wings PR

Den prisbelönade undersökande journalisten Janne Josefsson har inlett ett samarbete med PR-byrån Wings PR.

I ett pressmeddelande berättade byrån att Josefsson engagerats som senior rådgivare.

– Nej nej, det stämmer inte alls. Det är ett missförstånd. Jag har tackat ja till två föreläsningar i höst. Inget annat, menar Janne Josefsson.

På torsdagskvällen skickade Hampus Knutsson, tidigare presschef för McDonald's i Sverige och kommunikationschef på mediekoncernen Stampen och Moderaterna, ut ett pressmeddelande om att hans bolag Wings PR anlitar Janne Josefsson som senior rådgivare. 

”Den tidigare grävande journalisten på SVT, Janne Josefsson, startar ett samarbete med kris- och medieträningsspecialisten Hampus Knutsson, som driver Wings PR. Genom samarbetet blir Josefsson senior rådgivare till Hampus Knutsson och Wings och tillsammans kommer de erbjuda föreläsningar och utbildningar till uppdragsgivare”, stod det bland annat.

Janne Josefsson.
Foto: SVEN LINDWALL

På fredagen bekräftar Hampus Knutsson att Josefsson sagt ja till att bli just senior rådgivare på Wings, som sysslar med krishantering och medieträning.

– Han ska inte ha en aktiv roll i krishantering, men däremot tror jag att jag kommer att få råd och då blir mer pedagogiskt. Han kommer att hjälpa mig att få mina uppdragsgivare att förstå hur medier tänker och hur granskande journalistik fungerar, säger Knutsson.

”Det stämmer inte alls”

Men enligt Janne Josefsson, huvudpersonen själv, så stämmer det inte. Den tidigare prisbelönte grävande journalisten på ”Uppdrag granskning” håller inte med om vad samarbetet med byrån kommer att innebära. Någon senior rådgivare ska han inte vara, menar han.

– Nej nej nej. Det stämmer inte alls. Han kanske uppfattade det så. Det som lett till missförståndet kan vara att han (Hampus Knutsson) skickade över en skrivelse där det kanske stod något sådant. Men det läste inte jag. Han har aldrig frågat mig om detta. Jag ska absolut inte vara en del av hans företag. Det har jag aldrig sagt ja till, säger Josefsson på fredagen.

– Vi har pratats vid i dag (fredag) och jag har sagt att vi måste vara klara över det här. Jag har sagt ja till två föreläsningar i höst och inget annat. Han menar nog väl på sitt sätt. 

Ansiktet utåt för ”Uppdrag granskning”

I många år var Janne Josefsson ansiktet utåt för SVT:s ”Uppdrag granskning”, som bevakat så väl McDonald's och hur de köpte svart arbetskraft under oseriösa förhållanden, som krisande Stampen och hur moderata företrädare framförde rasistiska åsikter i valstugorna. 

I dag har han inte längre några uppdrag för SVT, utan skriver krönikor i Dagens Nyheter.

Förra hösten kommunicerade Lära för Livets talarförmedling att de skulle erbjuda Janne Josefssons tjänster. Erbjudandet gick bland annat ut till Göteborgs kommun som Josefsson många gånger granskat i sin journalistkarriär.
Enligt företaget skulle Josefsson hålla ”föreläsningar och utbildningar inom medieträning”. Men Josefsson delade inte deras uppfattning kring vad hans uppdrag skulle gå ut på. 

– De här formuleringarna får stå för dem. Jag har slarvat genom att inte läsa igenom det ordentligt, sa han då.

UR ARKIVET:

Janne Josefsson har haft huset på skärgårdsön Åstol i nästan 30 år. Här har mörka siffror visat på avfolkning under flera år och arbetstillfällena är få. Samtidigt går villorna på ön för mångmiljonbelopp.