Janne Josefsson fick aldrig någon inbjudan till galan där han skulle få pris för sämsta tv-prestation. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån
Janne Josefsson fick aldrig någon inbjudan till galan där han skulle få pris för sämsta tv-prestation. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Janne Josefsson hånades på antigala

Publicerad

I kväll delas priser ut till bästa tv-program och tv-personligheter i Kristallen.

Men redan på torsdagen fick bland andra Janne Josefsson ett antipris, Skämskudden, för sämsta tv-produktion.

– Vi ska trampa folk på tårna, dundrar han.

Det är komikerna Martin Soneby och Fritte Fritzson som har instiftat det nya antipriset Skämskudden i samband med Kristallen-utdelningen i Stockholm efter förlagan Razzies från USA.

Priset delas ut till de mest pinsamma insatserna inom svensk tv.

Tar det med ro

En av pristagarna är Uppdrag granskning, ett avsnitt som handlade om barnfattigdomen.

Programledaren Janne Josefsson är just nu i Stockholm för att eventuellt ta emot pris i Kristallengalan. Uppdrag granskning är nominerade för tre olika program.

Att Janne Josefsson nu också tilldelats Skämskudden tar han med ro:

– Min profession är ju inte att göra folk glada och nöjda, säger han. Det är klart att vi gör obekväma saker och det ska vi göra. Känner man sig trampad på tårna så tror jag det tog rakt in där det skulle.

Jävla människosyn

– Martin Soneby sa att jag inte kan belägga det jag gjort, men då säger jag försök och belägg det att jag inte belagt! Den skapade så mycket, så många sanningar som inte fick sägas och berättas om och då förnekar man det.

Så här lyder Skämskuddens motivering:

"Janne Josefsson har på några få år gått från att stå på de svagas sida till att stå på de svagsintas sida. Han vågar ställa de tuffaste frågorna till de allra mest utsatta."

Blev aldrig inbjuden

– Vad är det för jävla människosyn, dundrar Janne Josefsson. Är de dumma i huvudet, ska man inte kunna prata med dem. Hade de bjudit in mig så hade jag gärna kommit dit och sagt några ord om jag haft tid. Jag blev jag aldrig inbjuden.

– Men vi ska ju finnas där, vi är ju nominerade på Kristallen, säger Janne Josefsson med ett fniss. Vi ska ju befinna oss där folk tar illa upp av det vi gör, vi ska trampa folk på tårna kraftigt. Och det gjorde vi tydligen!

Om du får en inbjudan nästa år, åker du då?

– Vi får se, det är möjligt!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER