Janne är döende – här är hans viktiga uppmaning

Janne Paananen är döende och uppmanar andra att leva fullt ut.
Foto: Privat
Janne gillar att cykla.
Foto: PRIVAT

Janne Paananen vet om att han snart ska dö – men fokuserar på att leva fullt ut.

Han fyller tiden med det som är viktigt för honom, att umgås med vänner och bekanta.

Nu vill han uppmana andra till att ta vara på den tiden man har.

– Man vet inte vilken dag det kommer, då man inte kan leva längre, säger han.

Janne Paananen, 46, från Jönköping vet att han inte har långt kvar att leva. Men han vill utnyttja varje minut han har kvar och även uppmuntra andra att göra det, som P4 Jönköping tidigare berättat.

Allt började med att Janne fick hicka när han åt. Det var sommaren 2016 och Janne hade nyligen kraschat med cykeln och trodde att det kunde bero på det. Men han fick svårare och svårare att äta, och tappade mycket i vikt. Efter ett läkarbesök blev han skickad på gastroskopi.

– När jag ligger där, med kameran i magen, hör jag hur läkaren säger att de ska hämta en annan läkare som behöver titta. Då kände jag att något inte stod rätt till, säger Janne.

Det visade sig att Janne hade en elakartad tumör i magsäcken som hade täppt för matstrupen. Han behandlades med cellgift och magsäcken opererades bort. Allt verkade bra och kontrollröntgen visade inga nya tumörer. 

Tumören kom tillbaka

Men i höstas var tumören tillbaka. Den här gången gick det inte att operera och läkarna gjorde bedömningen att cellgifter inte skulle ha så stor effekt på tumören. Han valde då att inte få någon mer cellgiftsbehandling. 

– Musklerna förtvinar och jag har gått ner 15 kilo sedan september. Jag är rätt svag. Förra veckan fick pappa hjälpa mig ur bilen. Det är ju egentligen jag som ska hjälpa honom. Han är över 70 och jag är 46, säger Janne.

Janne Paananen delar med sig av sitt liv på sin blogg och i sociala medier.
Foto: PRIVAT

Trots att kroppen är svag fokuserar Janne på att leva fullt ut. Under hashtaggen #levförfan delar han med sig av sitt liv på sin blogg och på sociala medier.

Janne har ägnat sig mycket åt cykling och under hashtaggen #levförfan har Janne och flera cyklistvänner samlat in över 160 000 kronor till barncancerfonden.

Nu fylls Jannes tid främst av att umgås med människor och hans lägenhet i Jönköping har ibland kallats för "vuxenfritids". 

"Dörren är alltid öppen"

– Folk ramlar in på fredag kväll och har med sig något drickbart. Sen bestämmer vi om någon ska laga mat eller om vi bara ska ta en hämtpizza. Så sitter de här hemma hos mig innan de går vidare ut, så att jag kan få vara med en stund. Dörren är alltid öppen, välkommen in. Det går att komma hit och prata om precis vad som helst, säger Janne.


LÄS OCKSÅ: Lucas är döende i cancer – planerar sitt drömbröllop


Janne vill uppmana alla till att ta vara på den tid man har. För man vet inte när det kan ta slut. Och prioriteringarna har ändrats sedan han fick sitt cancerbesked.

– Man kommer på att det inte är så viktigt att jag inte lyckades åka dit och dit eller göra den här grejen. Det viktiga är faktiskt att få sitta ner med nära och kära och umgås. Att ta en fika med en vän betyder mycket mer i slutändan, säger Janne.