Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jane, 18, blir elev på anrika Princeton

DUKTIG STUDENT. Jane Leong kände sig inte tillräckligt utmanad i den svenska skolan. "Det finns inte så många betygssystem här och jag kände mig redo för något utanför min trygghetszon", säger hon.
Foto: Privat
GÖTEBORG. . Hennes största dröm var att studera utomlands.
Jane Leong, 18, från Göteborg sökte stipendium - och fick ett.
Efter två år i New Mexico börjar hon till hösten på anrika Princeton.

FAKTA

Stipendier för studier utomlands
Det finns inte så många stipendier att söka på gymnasienivå. Jane Leong fick sitt från United World Colleges (UWC). Studierna där motsvarar de sista två åren på ett svenskt gymnasium och bygger på idén att skapa internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen och låta dem leva och studera tillsammans. Skolor finns i tio länder, på fem kontinenter.
De flesta stiftelser och stipendier går att hitta gratis i databaser, via skolor eller bibliotek. Andra internetsidor som kan vara till hjälp är Lycknis, Svenska institutet, Kulturnätet, Riksidrottsförbundet, KLYS och Länsstyrelsen. Företag, församlingar och kommuner delar också ut stipendier så undersök din hemkommuns hemsidor.

Jane Leong
Ålder: 18 (fyller 19 i augusti)
Från: Göteborg
Familj: Mamma, pappa, storebror
Intressen: Volontärarbete, att skriva, dansa, spela golf, resa och träffa människor
Kuriosa: Startade en Amnestygrupp på sin svenska gymnasieskola i ettan, är aktiv inom UNICEF och driver internetföretaget Fashionland

Tips - så kommer du utomlands
Sök flera samtidigt, det finns inga regler om hur många du får söka. Du kan även leta utomlands.
Ta reda på vad ansökan ska innehålla och se till att fylla i dina uppgifter korrekt. Konkurrensen är ofta hård om stipendierna. Ring gärna stiftelserna och fråga vad som gäller.
Tänk på att börja i god tid och att det inte är kört även om du hunnit påbörja dina studier. Vissa stipendier kan sökas under tiden.
Sök stipendier som har anknytning till din skola, utbildning, födelseort, ditt fackförbund, politiska parti eller idrottsutövning.
Det finns även stipendiekonsulenter som, för några hundralappar, kan hjälpa dig att plocka fram de stipendier som passar dig. Källa: studentrum.se

John F Kennedy har gått där. Nästan trettio Nobelpristagare likaså. I september kan även Göteborgstjejen Jane Leong titulera sig Princetonelev.
- Det är jättespännande. Innan tänkte jag inte så mycket på vad jag skulle göra härnäst, men nu har jag börjat drömma om saker jag inte visste fanns, säger hon.
Princeton University, som enligt QS World University Rankings är rankad som ett av världens tio bästa universitet, har en årsavgift på drygt 300 000 kronor, en utbildning få har råd med. Men Jane Leong får gå där gratis.
- Det är synd att så få känner till vilka möjligheter stipendier kan ge, säger hon.

Behövde en utmaning

Men resan mot Princeton började redan för tre år sedan. Jane Leong gick i första klass på gymnasiet hemma i Göteborg, men kände att hon behövde en utmaning både innanför och utanför skolväggarna. Hon var inte helt nöjd med det svenska betygsystemet, men skrämdes samtidigt av de höga avgifterna på amerikanska skolor.
Lösningen blev att ansöka om ett stipendium som tog henne till en avlägsen skola i amerikanska New Mexico.

Sökte nytt stipendium

Efter att ha läst två år på skolan, och därmed tagit studenten, sökte Jane ett nytt stipendium. Med hjälp av det blev hon antagen till flera olika skolor, varav det anrika universitetet Princeton var ett. Om två månader träder hon in genom skolportarna för första gången, men vilka kurser hon ska läsa har hon ännu inte bestämt.
- Helt vill jag jobba med ekonomisk utveckling i framtiden, men kan även tänka mig att bli ingenjör. Jag får se lite, säger hon.
De två åren i New Mexico har betytt mycket för Jane. Hon har fått vänner från världens alla hörn och har börjat se på världen med nya ögon.
- Jag har vuxit oerhört mycket som människa. Det här är den bästa tiden i mitt liv.