Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris comeback på Gekås Ullared

Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Foto: / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Gekås koncern-vd Jan Wallberg lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Anledningen är att Gekås styrelse och Wallberg inte har samma syn på hur företaget ska utvecklas.

Tidigare vd:n Boris Lennerhov går in som temporär chef för koncernen.

– Jag brinner för det här bolaget och människorna där, säger han.

På tisdagsmorgonen meddelar Gekås styrelse att Jan Wallberg avgår som koncern-vd med omedelbar verkan.

En spricka mellan ledningen och Wallberg ligger bakom beslutet.

– Jag vill inte kommentera det ytterligare. Vi brukar vara väldigt transparenta, men det här är en intern angelägenhet, säger Ulf Öjerklint, styrelseordförande, och fortsätter:

"Har olika uppfattningar"

– Vi har olika uppfattningar om hur Gekås ska drivas vidare framöver på ett strategiskt plan. Vd och styrelsen måste gå i takt i sådana frågor, och har vi då olika syn vinner styrelsens uppfattning till slut. Det är det som har hänt, säger Ulf Öjerklint, styrelseordförande.

Jan Wallberg lämnade sitt uppdrag på tisdagsmorgonen. 

– Vi pratade med Jan i går om detta att det skulle gälla från och med i dag. Vi har ingen efterträdare klar utan börjar den processen nu, men jag är säker på att det finns många duktiga människor där ute som vill bli chef på Gekås, säger Ulf Öjerklint.

Jan Wallberg säger att hans avgång är en "vänskaplig delning".Foto: ROBIN ARON

Wallberg: "Vänskaplig delning"

Jan Wallberg säger själv att det är en "vänskaplig delning". 

– Jag vet hur det fungerar när man är vd. Det kan ske ibland att man har olika syn. Då blir det naturligt att man lämnar. Gekås är ett företag som står inför spännande utmaningar och stora investeringar. Jag önskar dem lycka till, säger han.

Men du vill inte vara med på de utmaningarna? 

– Det hade väl varit kul att vara med. 

Vilken inriktning för företaget hade du velat se?

– Jag instämmer med Ulfs kommentar. Jag vill inte gå in mer i detalj kring detta. Jag konstaterar att vi går åt var sitt håll, säger Jan Wallberg.

Boris tillbaka

Boris Lennerhov, tidigare koncern-vd för bolaget, kommer tillbaka i rollen tills en efterträdare till Wallberg har utsetts.

– Vi tar in Boris nu tills vi hittar en ny chef. Därmed har vi sörjt för stabilitet och kontinuitet under processens gång, säger Ulf Öjerklint.

Boris Lennerhov slutade som vd på Gekås vid årsskiftet 2014/2015 och har suttit i företagets styrelse sedan dess. 

Jan Wallberg efterträdde Boris Lennerhov som koncern-vd vid årsskiftet 2014/2015.Foto: GEKÅS ULLARED

"Behöver ingen introduktionskurs"

– Jag tycker att jag har ett ansvar mot ägare och personal att ställa upp när jag blir ombedd att komma tillbaka. Jag behöver ju inte någon introduktionskurs, säger han.

Boris Lennerhov säger att han var glad över att stiga av som vd då för knappt tre år sedan. Han var sjuk i cancer och kände sig klar med jobbet. 

"Är frisk och kry"

– Sedan har tiden gått och jag är frisk och kry och mår bra. Jag brinner för det här bolaget och människorna där. Då vill jag leverera en stund, så det blir lugnt och tryggt. De känner ju trots allt igen mig på Gekås, säger Boris Lennerhov.

Han tillägger att Gekås och Jan Wallberg "inte skiljs åt som bittra ovänner".

– Nej, det är en ömsesidig förståelse för att det är som det är.

Under måndagen meddelade Gekås att bolaget blir ägare till det nya höghus som planeras i kvarteret Växthuset i Falkenberg. Det är Vesterhavsgruppen som sålt fastigheten till Gekås – innan den är byggd.

Delägare i Vesterhavsgruppen och talesperson för projektet är – Boris Lennerhov. 

– Vi kände att projektet blev så stort och dyrt och jag har ju vissa kontakter med Gekås, förklarade Lennerhov på måndagen.

"Sammanföll av en slump"

Jan Wallberg förklarade också på måndagen att köpet ligger i linje med företagets fortsatta satsningar på hyresfastigheter. Det var alltså samma dag som det beslutades att han skulle lämna bolaget.

– Det har inte alls med köpet av hyreshuset att göra. Det var bara en ren slump att det sammanföll. Det har ingen koppling till detta, menar Wallberg.

 

LÄS MER: Gekås nya jättesatsning – köper höghus 

 

Facket: " Vet inte bakgrunden"

Karin Eriksson, vice ordförande i Gekås fackklubb, säger om Jan Wallbergs avgång:

– Vi vet inte bakgrunden, eller vad det handlar om. De säger att det är att de strävar åt olika håll. Vi har ingen ytterligare information och har därför ingenting att kommentera. Är det så så är det så.

Hon ser positivt på att Boris Lennerhov går in som temporär chef.

– Boris har alltid varig väldigt bra. Det är skönt för alla våra medarbetare att det blir en trygghet nu.