Jan Rippes arga mejl – "MAKTMISSBRUK"

Publicerad

Jan Rippes son är en av de som inte har någon skola att gå till på måndag.

GT har tagit del av hans ilskna mejl till JO.

GT har under fredagen skrivit om att Jan Rippe, känd från Galenskaparna, har JO-anmält stängningen av Lundsberg. Hans son är nämligen en av de drabbade eleverna. Han är nu hemma i Västra Frölunda och har ingen skola att gå till på måndag.

Jan Rippes anmälan till JO mejlades in strax innan midnatt på onsdagskvällen. GT har tagit del av hans ilskna anmälan, där han anser att skolinspektionen agerat felaktigt genom att ta beslut om omedelbar stängning utan att ha pratat med rektor, skolledning, föräldraförening och elever.

"Att sammankalla till presskonferens och meddela detta till media innan man har meddelat vederbörande inblandade är inte bara oetiskt och omoraliskt utan för tankarna till nån totalitär stat långt ifrån demokrati där den anklagade inte ens blivit förhörd eller tilltalad", skriver Jan Rippe.

Ilskna versaler

Hans anmälan är delvis skriven i ilskna versaler.

"Detta är en MYCKET GROV KRÄNKNING och ett MAKTMISSBRUK som man inte trodde kunde ske i Sverige 2013!" skriver han bland annat.

Jan Rippe skriver att det är "oförlåtligt och fruktansvärt" att göra 200 elever skollösa och personalen arbetslösa "genom ett sånt dråpslag".

I anmälan poängterar Jan Rippe att den utlösande händelsen med strykjärnet är totalt oacceptabel, och han anser att den bör utredas och bestraffas.

"...men att kollektivt bestraffa ALLA oskyldiga elever som älskar sin skola samt all skolpersonal är OACCEPTABELT och hör inte hemma i en demokrati 2013", avslutar Jan Rippe sin anmälan.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER