Jan Rippe: "Jag kunde inte borsta tänderna"

Hundra föreställningar av "30-årsfesten" har inte bara varit roligt "Ett tag hade jag så ont i armen att jag inte kunde borsta tänderna", säger Jan Rippe.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. - Jag hade så ont i armen att jag inte kunde borsta tänderna.

Jan Rippe i Galenskaparna och After Shave avslöjar det hårda slitet bakom framgångarna med "30-årsfesten" på Lorensbergsteatern, som i helgen passerat hundra föreställningar.

Några kullerbyttor har fått strykas för att inte orsaka allvarliga skador i ensemblen.

Framgångarna med 30-årsfesten har inte minst överraskat Galenskaparna och After Shave själva.

- På fullt allvar hade Claes tänkt sig 30 föreställningar i samband med vårt jubileum i höstas. Men nu har vi kört helt utsålt i två säsonger, berättar Jan Rippe.

Under resans gång blev Knut Agnred sjuk i vintras, så de andra grabbarna fick jobbare än hårdare genom att göra hans nummer också.

- Sedan är det ju skillnad nu mot förr. Vi är inga 25-åringar längre.

Gungar över publiken

Ett av de mest ansträngande numren är "Les Garcons De La Plage", ett Beach Boys-nummer på franska där grabbarna gör rent akrobatiska cirkuskonster i långa tygstycken som firas ner från taket, vilka också knyts ihop till en gunga där Per Fritzell ska gungas ut över publiken.

- Anders Eriksson och jag ska göra några baklängeskullerbyttor. Men till gjorde det alldeles för ont. Så vi gick till läkare och fick diagnosen tennisarm och slemsäcksinflammation.

Det fanns till och med risk att deras bicepsmuskler skulle kunna slitas av.

- Så vi strök kullerbyttorna. Men visst har vi fortsatt ont i knän och axlar, men inte så mycket att det förtar glädjen i att spela föreställningen. Nu har vi fått ett sjukgymnastikprogram som vi ska köra under sommaruppehållet.

Nypremiär i Stockholm

Gänget får gott om tid för avkoppling och rehabilitering efter de tre återstående föreställningarna på Lorensbergsteatern. Först den 11 september blir det nypremiär för "30-årsfesten" på Oscar i Stockholm.

- 11 september är lite magiskt för oss eftersom det var den 11 september 1982 som vårt samarbete inleddes - fast synd att datumet svärtats ner av en annan tragisk händelse, säger Jan Rippe.