Jan Rippe Foto: Jan Wiriden
Jan Rippe Foto: Jan Wiriden

Jan Rippe har son på Lundsberg: En tragedi

Publicerad

I går kom Jan Rippes 18-årige son hem till familjens hus i Västra Frölunda.

Han är en av de Lundsbergselever som inte har någon skola att gå till efter helgen.

Som många föräldrar är den rikskände underhållaren mer arg på Skolinspektionen än på Lundsbergs ledning.

– Det här är en tragedi, som vi tackar och bockar Skolinspektionen för, säger Jan Rippe.

I går började JO-anmälningarna från Skolinspektionen rasa in från upprörda föräldrar vars barn inte har någon skola att gå till på måndag.

En av anmälarna är Jan Rippe, känd från underhållningsgruppen Galenskaparna, som kallar Skolinspektionens metoder som "den största kränkningen som en myndighet har gjort fram tills i dag".

– Det är totalitära staters metoder att gå in utan utredning, utan att tala om för rektor, skolledning, föräldrar och elever, säger Jan Rippe.

Kollektiv bestraffning

Liksom många av de föräldrar som Expressen.se talar med liknar han beslutet vid kollektiv bestraffning för den uppmärksammade nollning när äldre elever bränt yngre med strykjärn.

– Jag försvarar inte på något sätt när det inträffar sådana händelser. Det är fruktansvärt för dem som blir utsatt för det. Då ska man ta itu med det och skicka hem dem. Man ska inte bestraffa 200, 180 oskyldiga utan föregående utredning, säger Jan Rippe.

Men även om polisutredningen om grov misshandel, där nio elever ingår, fortfarande pågår menar Skolinspektionens säkerhetschef Marie Axelsson att beslutet att stänga skolan grundas på två år av utredning och att skolans styrelse borde ha förberett sig på att ett hårt beslut kunde komma.

"Skitsnack, säger jag"

Att man stänger skolan omedelbart beror på att Skolinspektionen inte bedömmer den som en säker plats för eleverna, sade hon i går till Expressen.

– Skitsnack, säger jag, kontrar Jan Rippe.

Om ni föräldrar hade informerats först, innan onsdagens presskonferens, hade det varit annorlunda då?

– Självklart hade det varit en annan sak om de hört sig för och informerat först.

Hemkommunernas ansvar

Marie Axelsson sade i går att det nu är hemkommunernas och vårdnadshavares ansvar att hitta en ny skola åt de berörda eleverna.

I Göteborgs kommun finns 47 gymnasieskolor.

– Men det är ingen självklarhet att bara gå in på en skola och säga att "nu ska jag börja här", säger Jan Rippe.

Att andra internat, som Grennaskolan, öppnat för ytterligare platser - är det ett alternativ?

– Nej, det var Lundsberg som gällde.

Årsavgiften på 220 000 kronor – har ni fått besked kring den?

– Nej. Pengar har inte nämnts. Jag har inte pratat med någon i skolledningen. Jag har försökt, men de sitter och jobbar för fullt. Vi kommer att uppdateras på något sätt.

Under helgen står Lundsbergsskolan tom. De flesta elever reste hem under gårdagen – dock inte med mer än en helgpackning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER