Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Myrdal, 92, tog emot kinesiska ambassadören

Författaren Jan Myrdal tog emot kinesiska ambassadören Gui Congyuo hemma i Varberg.Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Ambassadören och Jan Myrdal diskuterade bland annat Kina och relationen länderna emellan.Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Författaren Jan Myrdal, 92, fick besök av den kontroversiella kinesiska ambassadören Gui Congyou i sitt hem i Varberg.

Där pratade de om Kina och relationerna länderna emellan.

– Vi hade en bra och intressant diskussion, säger Myrdal.

Relationen mellan Sverige och Kina har den senaste tiden varit frostig.

Efter att Svenska PEN, en förening som värnar om det fria ordet, valt att dela ut pris till förläggaren Gui Minhai blev kinesiska ambassadören Guy Congyuo upprörd. Han hotade bland annat med ”att vidta åtgärder” om de inte stoppade prisutdelningen, och att porta kulturministern Amanda Lind från landet. Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015 för att ha gett ut förbjuden litteratur i landet.

Att ceremonin blev av och att ministern var närvarande beskrev ambassaden som ”ett allvarligt misstag”.

Mitt under stormen åkte Gui Congyou till Dalsland på älgsafari – och nu har han besökt en annan västsvensk ort: Varberg.

Det är något som Hallands Nyheter först skrev om.

– Han hade hört talat om mig och ville besöka biblioteket. Så han kom hit och tog sig en titt på all kinesisk litteratur och konst. Han blev väldigt fascinerad, säger Jan Myrdal, som tog emot ambassadören i sitt hem under onsdagen.

Gui Congyuo har varit kritisk mot Sverige efter att Svenska PEN, en förening som värnar om det fria ordet, valt att dela ut pris till förläggaren Gui Minhai.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Myrdal: ”Jag är omtyckt i Kina”

Jan Myrdal, som uppger sig vara en ”partilös kommunist”, blev aktiv i svensk-kinesiska föreningen redan 1952. Han har sedan dess besökt Kina flera gånger och även skrivit böcker om sina vistelser i landet.

Han menar att han sedan dess jobbat för att stärka relationen mellan Kina och Sverige.

– Jag är omtyckt i Kina och jag betyder en hel del där. Min bok (”Rapport från kinesisk by”) studeras flitigt i universiteten i Kina. Så det är egentligen inget konstigt alls att jag får besök av ambassadören, säger Myrdal.

Efter att Jan Myrdal visat ambassadören runt i det stora biblioteket slog de sig ner och diskuterade bland annat Kina och landets relation till Sverige.

Jan Myrdal anser att det är den svenska regeringen som ligger bakom schismen med Kina.

– Vi hade en bra och intressant diskussion. Vi båda landade i att det är viktigt att ha en diplomatisk men också en kulturell och vänskaplig relation, säger han.

– I den mån jag kan vill jag gärna arbeta för goda relationer mellan våra länder. Vi behöver Kina.

Skiljde sig från hustrun

Jan Myrdal skilde sig i fjol från sin 34-årig yngre hustru. 

Han berättar att livet ibland kan bli lite ensamt.

– Det blir ensamt när man blir gammal. Det är inte roligt. Men det är som det är, det går ju inte att göra något åt, säger Myrdal.

Niklas Svenssons intervju med kinesiska ambassadören: