Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan har för mycket mynt – går back 25 000 kronor

Jan Karlsson i Huskvarna har för mycket mynt. Foto: Privat
I kassaskåpet har Jan 25 000 kronor, och mer blir det varje dag. Foto: Privat

Kioskägaren Jan Karlsson, 58, i Huskvarna har fått in över 25 000 kronor i mynt. 

Problemet är bara att mynten snart blir obrukbara – och ingen bank vill ta emot dem. 

– Det här blir ju droppen som får bägaren att rinna över, säger Jan Karlsson i Huskvarna.

Sverige är mitt uppe i ett stort valutabyte. Nya sedlar med nya ansikten och mynt som väger mindre och är snällare mot nickelallergiker. 

Men pengabytet är inte enbart positivt.

För småföretagare och handlare innebär bytet att stora summor mynt snart har passerat sitt bäst före-datum och blir ogiltiga. Riksbanken räknar med att nästan 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor kommer bli ogiltiga till sommaren.

Något Jan Karlsson är smärtsamt medveten om.

25 000 kronor i mynt – hittills

Jan Karlsson driver Rosenkiosken i Huskvarna. För honom så innebär myntbytet en eventuell förlust på över 25 000 kronor. Anledningen är att han sitter på mynt som banken inte vill ta emot.

– Min bank, Swedbank, har ingen pengahantering så de tar inte emot mina pengar. Jag har blivit rekommenderad att använda andra företag men de tar 15 procent. Det här blir ju ett likviditetsproblem, har inte råd att ha så mycket pengar i mitt kassaskåp, säger Jan Karlsson.

– Kostnaderna som kommer med att hantera pengar är ju redan ett jätteproblem för oss småhandlare. Inräknat alla kortköp, kortmaskiner och avgifter till de som tar hand om mina sedlar blir det ungefär hundratusen jag måste betala varje år.

 

LÄS MER: Bli först med Sveriges nya mynt och sedlar 

 

"Banken tar inte sitt ansvar"

Varje dag får Jan ta emot nya mynt från kunder som vill betala med småmynt. Han har fått rådet av Svensk Handel att sätta upp skyltar om att kiosken inte tar emot stora summor mynt men enligt Jan är det inget alternativ för honom.

– Det kanske fungerar för de större butikerna men tar jag inte emot myntbetalning så tappar ju jag kunder, säger Jan.

Med ett växande antal mynt i kassaskåpet är Jan rädd att pengabytet kommer stå honom dyrt och hans anser att bankernas oförmåga att hantera kontanter är en stor bov i dramat.

– Bankerna vill ju gärna ha hand om och tjäna pengar på dina pengar, men de vill inte ta i dem. Hur kan en bank inte ta hand om kontanter? Det är svårt för mig att förstå. 

 

LÄS MER: Skrota dina gamla mynt – snart blir de ogiltiga

 

Minusresultat

Idag har Jan två alternativ: Betala dyrt för att växla in sina mynt eller låta dem vara.

– Jag har ingen chans att protestera. Hade man varit bonde hade man kanske kunnat samla ihop koskit och hälla ut på banken, vad ska jag hälla ut? Jag kan ju inte gärna ta mina pengar och kasta på dem, säger Jan.

– Ska jag växla det här hamnar jag på minusresultat. Men det klart, i slutändan får jag kanske ändå växla in pengarna, säger Jan Karlsson i Huskvarna. 

Ogiltiga mynt

Från och med den 30 juni 2017 kommer den gamla 1-, 2- och femkronan vara ogiltig.

 

Mynt som inte längre är giltiga betalningsmedel kan varken lösas in på  banken eller hos Riksbanken. Mynten kan betraktas som metallskrot och  kan därför lämnas till metallåtervinning.

Källa: Riksbanken

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!