Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet

Jan Guillou kommer medverka på årets bokmässa. Foto: HENRIK JANSSON
Bokmässan äger rum i september. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: ANNA HALLAMS

150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.

Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under. 

– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN. 

Redan inför förra årets upplaga av Bokmässan i Göteborg fördes en debatt om högerextrema Nya Tider skulle få ha en monter på mässan eller ej. I skrivande stund har 150 författare skrivit på ett upprop mot att de ska få delta på mässan i år. De som skrivit under kommer inte att delta på mässan. 

Nu ger sig Jan Guillou in i debatten i en intervju med Dagens Nyheter där han menar att yttrandefriheten väger tyngst och säger att det är främmande för honom att bojkotta en mässa för att det finns "olämpliga personer" där.

 

LÄS MER: 127 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg

– En bokmässa handlar om det tryckta ordet, symbolen för yttrandefriheten. Jag kan inte se någon skillnad mellan de här Nya Tider och Sverigedemokraterna. Ska vi då säga samma sak om riksdagen: ”vi kan inte ha Sverigedemokrater i riksdagen, jag bojkottar riksdagen”, säger han i intervjun. 

"I språket ligger de mycket nära nazismen"

Han menar också att det i hans ögon är förvånansvärt många som skrivit under och säger att de flesta är okända och att han knappt känner igen någon som skrivit under och att de därmed har råd att bojkotta.

Tidigare har det avslöjats av Expo att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, står bakom en video där tittarna att göra hembesök hos journalister. 

 

LÄS MER: Bokmässan krävs på svar av flera förlag

Den metoden är Jan Guillou mycket kritisk till.

– Men så där håller alla sådana här högernationalister på. Varje gång jag skriver en kolumn får jag hundratals meddelanden från dem. Om det är från Nationaldemokrater eller Sverigedemokrater är oerhört svårt att säga, för det finns egentligen ingen vettig skillnad mellan dem – i språket ligger de mycket nära nazismen. De är väldigt obehagliga, men att jag är emot sådana här figurer innebär inte att jag är emot yttrandefriheten, säger han till DN. 

"Viktigt att markera"

En av dem som skrivit på uppropet är författaren Lisa Berg Ortman och för henne var det ett ganska enkelt val att skriva på. 

– För mig var det ganska självklart att inte närvara där högerkrafterna får sådan plats. Det är sådana farliga krafter på gång i vårt samhälle och tittar man tillbaka i historien så är det viktigt att markera och det är det här ett uttryck för, säger hon. 

 

LÄS OCKSÅ: Göran Rosenberg: "Nya Tider undergräver yttrandefriheten"

Guillou säger i intervjun att de flesta som skrivit under är okända och att han knappt känner igen någon och menar därmed att man har råd att bojkotta.

– Jag vet ju många som gärna hade skrivit på det här om de hade hunnit, det var väldigt spontant gjort det är. Det var kanske lite för brådskande för att det skulle ge tillräckligt med namn. Jag vet att det är kontroversiellt och att det skrivits artiklar om vikten av att mötas och diskuteras. Det är svårt men jag valde det här.

Om Nya Tider rent hypotetiskt sedan inte deltar vid Bokmässan, skulle du omvärdera ditt beslut och åka dit då?

– Det är tänkbart, men det beror på orsaken till att de i så fall inte ställer upp. 

Också Evin Ahmad har skrivit på uppropet och skriver i ett mejl till GT:

"Jag som debutant har aldrig tidigare medverkat under bokmässan så jag vet inte riktigt vad det är jag "missar". För mig känns det dock viktigt att att inte närvara eftersom jag inte vill bara med och bidra till normalisering av högerextremism. Jag tror det är svårt för vita personer att förstå hur det känns att vistas i samma rum med personer som under hela ditt liv utsatt dig för psykisk terror.

Yttrandefriheten är viktig, men för mig som inte är en vit man som Jan Guillou är så är det viktigare att ta avstånd från högerextrema grupper av personliga och av politiska skäl. Förstår inte resonemanget kring Jans kända eller okända namn, i slutet av dagen är det ändå författare som blivit inbjudna dit? Jag tycker det är tvärfett att så många vågar att stå emot och det säger väl något om klimatet idag. Det behövs."

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!