Jan Guillou kommer medverka på årets bokmässa. Foto: HENRIK JANSSONJan Guillou kommer medverka på årets bokmässa. Foto: HENRIK JANSSON
Jan Guillou kommer medverka på årets bokmässa.  Foto: HENRIK JANSSON
Bokmässan äger rum i september. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: ANNA HALLAMSBokmässan äger rum i september. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: ANNA HALLAMS
Bokmässan äger rum i september. Bilden är från ett tidigare tillfälle.  Foto: ANNA HALLAMS

Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet

Publicerad

150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.

Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under. 

– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN. 

Redan inför förra årets upplaga av Bokmässan i Göteborg fördes en debatt om högerextrema Nya Tider skulle få ha en monter på mässan eller ej. I skrivande stund har 150 författare skrivit på ett upprop mot att de ska få delta på mässan i år. De som skrivit under kommer inte att delta på mässan. 

Nu ger sig Jan Guillou in i debatten i en intervju med Dagens Nyheter där han menar att yttrandefriheten väger tyngst och säger att det är främmande för honom att bojkotta en mässa för att det finns "olämpliga personer" där.

 

LÄS MER: 127 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg

– En bokmässa handlar om det tryckta ordet, symbolen för yttrandefriheten. Jag kan inte se någon skillnad mellan de här Nya Tider och Sverigedemokraterna. Ska vi då säga samma sak om riksdagen: ”vi kan inte ha Sverigedemokrater i riksdagen, jag bojkottar riksdagen”, säger han i intervjun. 

"I språket ligger de mycket nära nazismen"

Han menar också att det i hans ögon är förvånansvärt många som skrivit under och säger att de flesta är okända och att han knappt känner igen någon som skrivit under och att de därmed har råd att bojkotta.

Tidigare har det avslöjats av Expo att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som ger ut Nya Tider, står bakom en video där tittarna att göra hembesök hos journalister. 

 

LÄS MER: Bokmässan krävs på svar av flera förlag

Den metoden är Jan Guillou mycket kritisk till.

– Men så där håller alla sådana här högernationalister på. Varje gång jag skriver en kolumn får jag hundratals meddelanden från dem. Om det är från Nationaldemokrater eller Sverigedemokrater är oerhört svårt att säga, för det finns egentligen ingen vettig skillnad mellan dem – i språket ligger de mycket nära nazismen. De är väldigt obehagliga, men att jag är emot sådana här figurer innebär inte att jag är emot yttrandefriheten, säger han till DN. 

"Viktigt att markera"

En av dem som skrivit på uppropet är författaren Lisa Berg Ortman och för henne var det ett ganska enkelt val att skriva på. 

– För mig var det ganska självklart att inte närvara där högerkrafterna får sådan plats. Det är sådana farliga krafter på gång i vårt samhälle och tittar man tillbaka i historien så är det viktigt att markera och det är det här ett uttryck för, säger hon. 

 

LÄS OCKSÅ: Göran Rosenberg: "Nya Tider undergräver yttrandefriheten"

Guillou säger i intervjun att de flesta som skrivit under är okända och att han knappt känner igen någon och menar därmed att man har råd att bojkotta.

– Jag vet ju många som gärna hade skrivit på det här om de hade hunnit, det var väldigt spontant gjort det är. Det var kanske lite för brådskande för att det skulle ge tillräckligt med namn. Jag vet att det är kontroversiellt och att det skrivits artiklar om vikten av att mötas och diskuteras. Det är svårt men jag valde det här.

Om Nya Tider rent hypotetiskt sedan inte deltar vid Bokmässan, skulle du omvärdera ditt beslut och åka dit då?

– Det är tänkbart, men det beror på orsaken till att de i så fall inte ställer upp. 

Också Evin Ahmad har skrivit på uppropet och skriver i ett mejl till GT:

"Jag som debutant har aldrig tidigare medverkat under bokmässan så jag vet inte riktigt vad det är jag "missar". För mig känns det dock viktigt att att inte närvara eftersom jag inte vill bara med och bidra till normalisering av högerextremism. Jag tror det är svårt för vita personer att förstå hur det känns att vistas i samma rum med personer som under hela ditt liv utsatt dig för psykisk terror.

Yttrandefriheten är viktig, men för mig som inte är en vit man som Jan Guillou är så är det viktigare att ta avstånd från högerextrema grupper av personliga och av politiska skäl. Förstår inte resonemanget kring Jans kända eller okända namn, i slutet av dagen är det ändå författare som blivit inbjudna dit? Jag tycker det är tvärfett att så många vågar att stå emot och det säger väl något om klimatet idag. Det behövs."

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER