Jan Jorqvist var på begravning i Uddevalla – då fick han parkeringsböter.
Jan Jorqvist var på begravning i Uddevalla – då fick han parkeringsböter.

Jan fick böter när han var på begravning

Publicerad

Jan Jorqvist och hans familj var på begravning för en nära anhörig.

Då fick deras bilar – som stod parkerade på kyrkans platser – parkeringsböter.

– Det var fem-sex bilar i rad som fått böter. Informationen är bristfällig, säger Jan Jorqvist.

I förra veckan var Jan Jorqvist tillsammans med flera andra familjemedlemmar på en nära anhörigs begravning i Uddevalla.

De parkerade bilarna på platser som var kyrkans. Efter begravningen och den efterföljande minnesstunden gick de ut till parkeringen för att åka därifrån.

Då upptäckte de att de fått parkeringsböter, vilket Bohusläningen först skrivit om.

Trots att de alltså stod på kyrkoparkeringen.

– Det var väldigt jobbigt att komma ut och se det. Det var inte alls trevligt, det var redan jobbigt med allt som hänt med begravningen, säger Jan Jorqvist.

Kyrkans bilar lappas

Det var flera bilar som var parkerade på samma ställe som bötfälldes med 350 kronor vardera. De saknade alla tillstånd som de hade varit tvungna att hämta ut på kyrkans kansli.

Något Jan Jorqvist säger att han aldrig fått information om.

– Det är konstigt att man måste ha tillstånd när man ska gå på begravning. Det har gått över styr, säger Jan Jorqvist.

Det här ska inte vara första gången som bilar bötfälls för att de står på kyrkans parkering. Peter Axelsson, kanslichef vid Uddevalla pastorat, berättar för Bohusläningen att det är vanligt förekommande.

– Jag vet inte hur många parkeringsböter som vi, kyrkans egen personal, har fått. Parkeringsbolaget lappar alltså kyrkans egna bilar, med Svenska kyrkans emblem på, när bilarna står parkerade på kyrkans parkeringsplatser. Tydligen måste även vi ha de här parkeringstillstånden. Men att få parkeringsböter när man är på begravning, är i saftigaste laget, säger Peter Axelsson.

"Samma regler för alla"

En tjänsteman på samhällsbyggnadsförvaltningen i Uddevalla kommun kommenterar för Bohusläningen:

– Gör man rätt slipper man få böter, det är samma regler för alla.

Enligt tidningen ska kyrkoherden ha ett möte med begravningsbyråerna för att diskutera situationen med parkeringsböterna.

På onsdagen skriver Bohusläningen att det var ett annat p-bolag som lappade och att platsen där Jan Jorqvist parkerade tillhör Uddevalla energi. Där får man stå mellan 17 och 24 på vardagar och dygnet runt på helgerna. Familjen Jorqvists böter skrevs ut 13.56.

 

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER