Licensierad sändaramatör. Jan Johansson, 67 från Skövde är starkt kritiskt mot militären som han menar frihetsberövade honom på allmänplats. "Det har väl sett för mycket James Bond-filmer" är hans egen förklaring till militärernas beteende. Foto: PrivatLicensierad sändaramatör. Jan Johansson, 67 från Skövde är starkt kritiskt mot militären som han menar frihetsberövade honom på allmänplats. "Det har väl sett för mycket James Bond-filmer" är hans egen förklaring till militärernas beteende. Foto: Privat
Licensierad sändaramatör. Jan Johansson, 67 från Skövde är starkt kritiskt mot militären som han menar frihetsberövade honom på allmänplats. "Det har väl sett för mycket James Bond-filmer" är hans egen förklaring till militärernas beteende. Foto: Privat
Krigsövning. Jan Johansson hamnade mitt i en krigsövning där krigsmålade militärer med AK4:or deltog. Vapen som enligt militären dock inte var laddade med skarp ammunition. Foto: PrivatKrigsövning. Jan Johansson hamnade mitt i en krigsövning där krigsmålade militärer med AK4:or deltog. Vapen som enligt militären dock inte var laddade med skarp ammunition. Foto: Privat
Krigsövning. Jan Johansson hamnade mitt i en krigsövning där krigsmålade militärer med AK4:or deltog. Vapen som enligt militären dock inte var laddade med skarp ammunition. Foto: Privat

Jan blev kvarhållen av militärer – mot sin vilja

Publicerad

SKÖVDE. Jan Johansson, 67, var ute i naturen och sände amatörradio när en militärkolonn plötsligt omringade honom.

Mot sin vilja hölls han kvar av krigsmålade soldater beväpnande med AK4:or.

Nu funderar Jan Johansson att JO-anmäla militären.

– Det har ingen rätt att frihetsberöva mig på allmän plats.

Det var i lördags som pensionären Jan Johansson var ute i naturen utanför Skövde för att delta i en tävling för radioamatörer.

Efter att han riggat upp en antenn i en björk satt han och anropade andra entusiaster då en militärkolonn plötsligt stannade till vid hans bil.

– Ett befäl kom fram och krävde legitimation och frågade vad jag sysslade med.

Efter att Jan Johansson förklarat att han deltog i en tävling som går ut på att sända kortvågsradio från naturen uppgav befälet enligt Johansson att han skulle stanna kvar på platsen i väntan på ett högre befäl.

Under tiden omringades Jan Johannson av vad han uppskattar till åtta krigsmålade soldater.

– Jag hade ingen lust att stå kvar där och ville hem och äta, men de sa åt mig att stanna kvar och frihetsberövade mig på allmän plats.

Efter omkring en kvart körde en stor vit bil upp vid platsen. Ur bilen klev ytterligare ett befäl som Jan Johansson fick ge samma förklaring till.

Militärkolonen lämnade sedan platsen medan befälet stannade kvar.

– De har väl för bra fantasi efter att ha titta på för mycket science fiction, säger Jan Johansson om militärens beteende.

Anser att han blev fotograferad

Medan han själv gjorde sig i ordning för att åka därifrån menar Johansson att det högre befälet tog kort eller filmade honom med sin mobiltelefon.

Anne-Lie Sjögren är presskontrakt på Skaraborg regemente. Hon bekräftar att händelsen ägt rum och berättar att militären fanns i området för att genomföra en krigsförbandsövning tillammans med hemvärnet.

Sjögren beklagar att Jan Johansson upplever det som att han tvingades kvar på platsen. Enligt Sjögren befann Jan Johansson sig inne på en del av övningsområdet som inte är avhyst för allmänheten.

– De som kom till platsen kände en stor osäkerhet kring vad den här mannen gjorde. De som bedriver övningen måste också se till att det inte finns människor där de övar på grund av säkerhetsskäl.

"Olyckligt att han upplever det så"

Enligt Sjögren ombads och tvingades inte Jan Johansson från platsen.

– Det är olyckligt att han upplever det så.

Hon säger också att ingen har filmat Jan Johansson.

– Jag har pratat med övningsledaren som var personen som kallades till platsen. Han säger att han varken filmat eller fotat mannen. Däremot har han tagit fram sin telefon för att ringa och kontrollera om det var rätt att låta honom gå.

Jan Johansson köper inte militärens förklaring och funderar därför på att JO-anmäla militären.

– Jag själv tar inte så illa upp, men tänkt dig själv om du går på gatan och okänd militär begär att få se din legitimation. I så fall måste de göra det i en polismans närvaro och det kommer jag att kräva om något liknande händer igen, säger Jan Johansson.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER