Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan blev kvarhållen av militärer – mot sin vilja

Licensierad sändaramatör. Jan Johansson, 67 från Skövde är starkt kritiskt mot militären som han menar frihetsberövade honom på allmänplats. "Det har väl sett för mycket James Bond-filmer" är hans egen förklaring till militärernas beteende.
Foto: Privat
Krigsövning. Jan Johansson hamnade mitt i en krigsövning där krigsmålade militärer med AK4:or deltog. Vapen som enligt militären dock inte var laddade med skarp ammunition.
Foto: Privat

SKÖVDE. Jan Johansson, 67, var ute i naturen och sände amatörradio när en militärkolonn plötsligt omringade honom.

Mot sin vilja hölls han kvar av krigsmålade soldater beväpnande med AK4:or.

Nu funderar Jan Johansson att JO-anmäla militären.

– Det har ingen rätt att frihetsberöva mig på allmän plats.

Det var i lördags som pensionären Jan Johansson var ute i naturen utanför Skövde för att delta i en tävling för radioamatörer.

Efter att han riggat upp en antenn i en björk satt han och anropade andra entusiaster då en militärkolonn plötsligt stannade till vid hans bil.

– Ett befäl kom fram och krävde legitimation och frågade vad jag sysslade med.

Efter att Jan Johansson förklarat att han deltog i en tävling som går ut på att sända kortvågsradio från naturen uppgav befälet enligt Johansson att han skulle stanna kvar på platsen i väntan på ett högre befäl.

Under tiden omringades Jan Johannson av vad han uppskattar till åtta krigsmålade soldater.

– Jag hade ingen lust att stå kvar där och ville hem och äta, men de sa åt mig att stanna kvar och frihetsberövade mig på allmän plats.

Efter omkring en kvart körde en stor vit bil upp vid platsen. Ur bilen klev ytterligare ett befäl som Jan Johansson fick ge samma förklaring till.

Militärkolonen lämnade sedan platsen medan befälet stannade kvar.

– De har väl för bra fantasi efter att ha titta på för mycket science fiction, säger Jan Johansson om militärens beteende.

Anser att han blev fotograferad

Medan han själv gjorde sig i ordning för att åka därifrån menar Johansson att det högre befälet tog kort eller filmade honom med sin mobiltelefon.

Anne-Lie Sjögren är presskontrakt på Skaraborg regemente. Hon bekräftar att händelsen ägt rum och berättar att militären fanns i området för att genomföra en krigsförbandsövning tillammans med hemvärnet.

Sjögren beklagar att Jan Johansson upplever det som att han tvingades kvar på platsen. Enligt Sjögren befann Jan Johansson sig inne på en del av övningsområdet som inte är avhyst för allmänheten.

– De som kom till platsen kände en stor osäkerhet kring vad den här mannen gjorde. De som bedriver övningen måste också se till att det inte finns människor där de övar på grund av säkerhetsskäl.

"Olyckligt att han upplever det så"

Enligt Sjögren ombads och tvingades inte Jan Johansson från platsen.

– Det är olyckligt att han upplever det så.

Hon säger också att ingen har filmat Jan Johansson.

– Jag har pratat med övningsledaren som var personen som kallades till platsen. Han säger att han varken filmat eller fotat mannen. Däremot har han tagit fram sin telefon för att ringa och kontrollera om det var rätt att låta honom gå.

Jan Johansson köper inte militärens förklaring och funderar därför på att JO-anmäla militären.

– Jag själv tar inte så illa upp, men tänkt dig själv om du går på gatan och okänd militär begär att få se din legitimation. I så fall måste de göra det i en polismans närvaro och det kommer jag att kräva om något liknande händer igen, säger Jan Johansson.