Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan, 65, döms till fängelse för bluffen

På semester och i rätten. Jan Andersson döms för grovt bidragsbrott - och ska betala tillbaka 5,8 miljoner kronor till försäkringskassan.Foto: Dragan Mitrovic, Ur förundersökningen

VÄNERSBORG. Jan Andersson, 65, fick personlig assistans för att han sa sig vara rullstolsburen och inte kunde äta eller gå på toaletten utan hjälp.

Samtidigt seglade han, umgicks med kvinnor och levde ett rörligt friluftsliv under sina utlandsresor.

I går dömdes han till tre år fängelse och till att betala tillbaka 5 828 804 kronor till försäkringskassan.

Jan Andersson skadade sig i en trafikolycka för 20 år sedan och fick en rad besvär, bland annat en whiplashskada.

Efter en operation blev han bara sämre och 1996 fick han läkarintyg på att han var tvungen att sitta i rullstol, inte kunde använda högerhanden, inte kunde kissa utan att någon hjälpte honom med kateter och hade hörselnedsättning och synrubbningar.

Samma år beviljades Jan Andersson personlig assistans.

Under åren som gick utökades antalet timmar stadigt eftersom Jan Andersson sa sig bli allt sjukare.

Levde dubbelliv

Men Andersson levde också ett dubbelliv.

Via olika dejtsidor på internet kom han i kontakt med olika kvinnor som han hade förhållanden med och åkte på semester med.

En av kvinnorna blev hans fall. När hon fick reda på att Jan Andersson hade bidrag för att han var handikappad blev hon bestört.

Hon hade aldrig ens tänkt på att mannen som hon reste med var handikappad. Han bar tunga väskor, promenerade i pyramiderna och skalade räkor med båda händerna.

Hittade fler bilder

Kvinnan gick till polisen, bifogade kopior på dagboken hon fört på resorna med Andersson samt överlämnade en rad komprometterande semesterbilder.

I polisförhören sa hon bland annat:

- Kan man ha samlag kan man väl kissa själv.

När polisen gjorde husrannsakan hittades ännu flera bilder på en mycket rörlig och aktiv Jan Andersson.

Flera vittnesmål

Dessa plus vittnesmålen från flera av Jan Anderssons andra kvinnor ledde till att Vänersborgs tingsrätt fällde honom för grovt bidragsbrott.

Själv har 65-åringen hela tiden hävdat att han är oskyldig, att han dolt sitt handikapp när han träffat kvinnor.

Jan Anderssons ex-fru, som var hans personliga assistent, döms för grovt bidragsbrott till samhällstjänst, eftersom hon lämnat felaktiga tidrapporter.