Jämtin anklagar Moderaterna för att ha sänkt valtemperaturen. Foto: Olle Sporrong
Jämtin anklagar Moderaterna för att ha sänkt valtemperaturen. Foto: Olle Sporrong

Jämtin anklagar M för låga valdeltagandet

Publicerad
Uppdaterad
Valdeltagande i omvalet blev uselt.
Nu anklagar Carin Jämtin, S, Moderaterna för att ha sänkt valtempen genom att nobba en debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt.
- Det borde varit en debatt, sa Jämtin i "Gomorron Sverige".
Intresset var lågt för valet i Västra Götaland i går söndag. Valdeltagandet slutade på 43,1 procent – nästan häften mot i höstas.
I SVT:s ”Gomorron Sverige” möttes Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, och Sofia Arkelsten, Moderaterans partisekreterare, för att diskutera resultatet.

Sänkte valtemperaturen

Då gick Carin Jämtin till attack mot Moderaterna – och anklagade dem för att sänka valtemperaturen genom att nobba en partiledardebatt.
– Det borde varit en debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt. Det hade varit ett intressant och bra sätt att lyfta fram de politiska alternativen, sa Carin Jämtin.
Sofia Arkelsten försvarade sig:
– Om man ska ha debatt måste man ha två politiska alternativ som står emot varandra, sa hon och syftade på att Socialdemokraterna inte lämnat svar om sin politik i många avgörande frågor.

Persson väntade

Sofia Arkelsten menade att det kommer att vara en debatt mellan partiledarna i riksdagen i mitten av juni, och påpekade att Göran Persson väntade i 22 månader innan han tog en debatt med Fredrik Reinfeldt när denna var ny som partiledare.
Det argumentet köpte inte Jämtin.
– Men då var det inga val, sa hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER