Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakten på Tordenskjolds guldskatt i Bohuslän

Dykaren Martin Goodwin drömmer om att hitta amiral Tordenskjolds guldskatt utanför Bohus Malmön.
Foto: PRIVAT
Amiral Tordenskjold är en beryktad hjälte i Danmark och Norge. Han plundrade stora delar av Bohus kusten under det svensk-danska kriget på 1700-talet.

En stor guldskatt döljer sig på havets botten utanför Bohus Malmön – allt sedan det svensk-danska kriget på 1700-talet.

Det tror dykaren Martin Goodwin från Göteborg som nu tänker leta efter dyrgriparna.

Historiker är skeptiska, men Martin har drömt om att hitta Tordenskjolds skatt i 30 år.

Början av 1700-talet är ofredens år längs hela Västkusten. Där ligger många av krigsskådeplatserna under stora nordiska kriget då arvfienderna Sverige och Danmark pucklar på varandra i en rad bittra bataljer.

En centralfigur är den mytomsusade sjöhjälten Peter Wessel Tordenskjold som leder den danska flottan till flera stora segrar. Svenskarna fruktar och respekterar den ryktbare amiralen som härjar i deras farvatten.

Tordenskjold plundrade hela kusten

Tordenskjold plundrar kustsamhällen i Bohuslän och Halland ­– och lägger enligt legenden beslag på stora skatter. I dag, 300 år senare, vill göteborgaren Martin Goodwin börja leta efter en sådan ”Tordenskjolds skatt”. Vattnen utanför Bohus Malmön är den mest sannolika fyndplatsen, anser han.

Dykaren Martin Goodwin hoppas hitta en skatt på havsbottnen.
Foto: PRIVAT

– Svenska fartyg sänkte ett av Tordenskjolds skepp utanför Bohus Malmön 1719. Ombord fanns dyrbarheter Tordenskjold hade plundrat. En del av skatten sjönk, resten delades av svenska besättningsmän, säger Martin Goodwin, 51, dykare och restaurangägare på Bohus Malmön. ­

 – Tordenskjold har fascinerat mig i 30 år. Nästan lika länge har jag drömt om att hitta hans skatt. Nu hoppas jag att det äntligen ska bli verklighet.

– Jag har lyckats intressera ett gäng dykare som har inspiration och utrustning. Vi blir nog ett tiotal personer. Vi hoppas kunna försöka nästa vår och sommar, säger han.

Hittade ett av Tordenskjolds skepp

Martin berättar att han och andra dykare i början av 1990-talet hittade ett av Tordenskjolds skepp som svenskarna hade satt i brand och sänkt vid Gullholmen utanför Orust. Då började han intressera sig den för den ryktbare sjökrigaren. ­

– Han var en hjälte, en risktagare och klassisk äventyrare. Han plundrade Västkusten från Torekov ända upp till Strömstad. Han samlade på sig dyrbarheter, men bytet tillhörde danska staten så han försökte gömma det, säger Martin.


LÄS OCKSÅ: Här sänks Hitlers ubåt – fyra mil från Göteborg 


Han medger att många av berättelserna om Tordenskjold är skrönor. Till exempel historien om att amiralen ska ha smält ned guld- och silverföremål och gjutit om dem till kanon- och gevärskulor. Detta för att undanhålla skatterna från den danske kungen. Ammunitionen ska till och med ha använts i strid mot svenskarna.

Historiker påpekar att det inte finns någon dokumentation som styrker uppgifterna om en försvunnen skatt. Och att det finns en omfattande mytbildning kring Tordenskjold.

PLUNDRINGSBYTE. Tavlan visar danska flottans seger över svenskarna vid Dynekilen i Bohuslän. Danskarna leddes av amiral Peter Trodenskjold, som också kapade och plundrade längs västkusten. Ett svenskt återtagande av ett av hans byten ligger bakom uppgifterna om guldskatten utanför Malmön.

"Muntliga källor"

– Mina källor är muntliga. Jag har hört berättelser av en nutida släkting till de svenska besättningsmännen. Det finns inga tunga bevis, säger Martin Goodwin.

– Men det finns en del uppgifter i olika arkiv som stöder idén. Det gör det tillräckligt intressant för att titta på det, säger han.

Redan 2009 hade Martin långt framskridna planer på en skattjakt i större skala. Han hade då kontakt med ett vrakletarföretag i Karibien som var intresserat av att engagera sig med sin avancerade scanner-utrustning. Men de drog sig ur ­– och Martin har fått fortsätta att drömma i nästan tio år till.

– Jag hade några finansiärer som skulle stötta den gången. De hade speciell och dyr utrustning för att studera förändringar i havsbottnen, säger Martin.

 ­– Men de insåg att det inte fanns några pengar att hämta. Dels för att skatten förmodligen är borta. Dels för att även om vi hittar den tillhör den inte oss, enligt den svenska fornminneslagen, säger han.

Dykaren Martin Goodwin tror att en guldskatt döljer sig på havets botten utanför Malmön.

Snabb karriär

Tordenskjold föddes 1690 som Peter Wessel i norska Trondheim. Norge var då i union med Danmark, men i praktiken ett danskt lydrike. Han gjorde snabbt karriär i den danska flottan och fick namnet Tordenskjold när han 1716 adlades av kungen i Köpenhamn.


LÄS OCKSÅ: Ubåten sprängdes utanför Västkusten 


Hans största framgångar som amiral var segern över svenska flottan i slaget vid Dynekilen 1716 och erövringen av Marstrand 1719. Men försöket att erövra Göteborg gick inte lika bra. Det är detta som enligt Martin Goodwin leder fram till teorin om den försvunna skatten utanför Bohus Malmön. Hans version av historien lyder så här:

Peter Tordenskjold (1690–1720)

• Föddes som Peter Wessel i norska Trondheim. Hans far var rådman.

• Sattes i skräddarlära, men gick som ung till sjöss i danska flottan. Norge var då i union med Danmark, men i praktiken ett danskt lydrike.

• Han gjorde snabb sjömilitär karriär i stora nordiska kriget som pågick 1700–1721. Vann en rad segrar mot svenska flottan, den största i slaget vid Dynekilen den 8 juli 1716 – vilket var ett svårt bakslag för kung Karl XII och dennes planer på att erövra Norge. Samma år adlades Wessel och fick namnet Tordenskjold.

• Han är en folkhjälte i Danmark och Norge där hans namn kopplas till en rad äventyr och bedrifter. Han hyllas i visor, det skrivs böcker och görs filmer om honom än i dag. Och hans bild pryder danska tändsticksaskar sedan mer än 100 år.

• Han dödades av en svensk officer i en duell 1720. De båda hade hamnat i privat tvist.

"Svenskarna tar flera av Tordenskjolds båtar i beslag, bland dem en som ombord har en del av bytet från hans plundringar. Båtarna läggs vid Nya varvet i Göteborg. Tordenskjolds styrkor går till motangrepp och återerövrar fartygen. Ett svenskt skepp tar upp jakten och i en strid utanför Bohus Malmön sänks fartyget med en del av skatten. Resten av skatten delas av svenskarna – och lägger grunden för en familjeförmögenhet."

Martin säger att en av ättlingarna berättade historien för honom i Göteborg för 25 år sedan.

"Tunga poster framtill våra dagar"

– En av underofficerarna köper en gård i Bohuslän. Det är ovanligt att underofficerare har så mycket pengar. Gården är framgångsrik, det finns pengar och familjen startar olika verksamheter. Ättlingarna har tunga poster i svenskt näringsliv fram till våra dagar, säger han.

Historikern Dan H Andersen.
Foto: SVEND JØRGENSEN

Den danske historikern Dan H Andersen, som har skrivit en biografi över Tordenskjold, säger att historien om den gömda guldskatten är just en ”god historia” utan historisk dokumentation. Sjökriget mellan Danmark och Sverige handlade till stor del om att kapa varandras fartyg ­– med Tordenskjold som centralfigur på den danska sidan och Lars Gathenhielm, känd som Lasse i Gatan, på den svenska sidan.

– Det finns säkert massor av sjunkna skepp utanför Bohuslän, men jag har inte hört talas om någon guldskatt. Det fanns värdesaker på de kapade handelsskeppen. Men inget i dokumenten stöder såvitt jag vet uppgifter om en guldskatt, säger Dan H Andersen, som arbetar på ett större verk om Stora nordiska kriget 1700–1721.

– Tordenskjold överlämnade bytet till kungen och fick sin andel. Han var förmögen, men inte superrik. Han hade god lön, hus i Köpenhamn och pengar på banken. ­

– Danska och norska fartyg plundrade kusten från Bohuslän till Skåne. De gick i land för att ödelägga fiendens försörjningslinjer och affärsverksamhet. Men det var inget man blev rik på, utgifterna var högre än inkomsterna, säger han.

Stora nordiska kriget (1700–1721)

• Stora nordiska kriget bröt ut 1700 när en allians mellan Ryssland, Danmark-Norge och Sachsen-Polen anföll Sverige – med målet att bryta det svenska stormaktsväldet kring Östersjön.

• Karl XII och de svenska styrkorna lyckades tidigt få bort Danmark ur kriget och senare också Sachsen-Polen.

• Men den allmänna krigsutvecklingen gick allt sämre och Sverige led ett svårt nederlag mot Ryssland vid Poltava 1709. Då gick Danmark och Sachsen-Polen på nytt med i kriget.

• Sverige förlorade kriget och sin ställning som stormakt, vilket beseglades i den svensk-ryska freden i Nystad 1721.

Äventyrare och kvinnokarl

Dan H Andersen, som var historisk konsult till en dansk spelfilm om Tordenskjold som kom förra året, understryker att Tordenskjold sedan hundratals år är en folkhjälte i Danmark och Norge. Han ses som en äventyrare och kvinnokarl och många bedrifter kopplas till hans namn.

– Som historisk personlighet är han mycket mer komplex. Han var en mycket beslutsam krigsman. Krig är en möjlighet för personer från enkla förhållanden att avancera till berömmelse och rikedom, säger han.

Tordenskjold dödades 1720 i en duell med en svensk officer med vilken han hamnat i privat tvist.