Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakten på tjuvåkare har fått Västtrafiks app att krascha

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Västtrafiks biljettapp ToGo har legat nere vid flera tillfällen under den senaste veckan.
När framdörrarna öppnats på bussarna igen har det blivit svårare att tjuvåka.
Foto: EDDIE LÖTHMAN / VÄSTTRAFIK

Västtrafiks biljettapp ToGo har legat nere vid flera tillfällen under den senaste veckan, rapporterar P4 Göteborg.

Orsaken är en ökad försäljning av enkelbiljetter, enligt kanalen, vilket i sin tur kan hänga ihop med Västtrafiks arbete med att minska tjuvåkandet.

På grund av pandemin såg Västtrafik ett kraftigt minskat resande under 2020. Med släppta restriktioner är trenden den motsatta, och det har skapat problem för kollektivtrafikbolaget.

Tekniken har inte klarat av den ökade försäljningen av biljetter och under veckan har Västtrafiks biljettapp ToGo därför legat nere vid flera tillfällen. I torsdags fick resenärer resa gratis på grund av strulet, och så även under onsdagen då biljettsystemet återigen slutat fungera.

– Det handlar om att vi säljer fler biljetter, och det i sin tur beror på att vi ser en ändring i mixen, säger Thom Birkeland, IT-chef på Västtrafik, till P4 Göteborg.

Minskat tjuvåkande

Han fortsätter:

– Vi har tidigare haft väldigt många som köpt periodbiljetter, och nu när vi har en återgång till resandet, att restriktionerna släppts, så ser vi att många köper enkelbiljetter. Då blir det helt enkelt många fler biljetter som säljs och skapas.

Men de slopade restriktionerna är, enligt Birkeland, inte den enda orsaken till att Västtrafiks biljettförsäljning skjuter i höjden. En annan förklaring är Västtrafiks arbete med att minska tjuvåkandet.

– Vi tror också att det här påverkas av vårt arbete med intäktssäkring, där vi bland annat öppnat framdörrarna och som gör att fler gärna visar sin biljett när de kliver ombord på bussarna, säger Thom Birkeland till P4 Göteborg.


SE MER:

Västtrafiks miljardinvestering – helt ny modell invigdes förra året • "Internationell"