Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakt på ubåtar i stor övning vid Marstrand

Övningen kommer bland annat hålla till på Koön.Foto: Andreas Andersson

En stor ubåtsjaktsövning hålls utanför Marstrand i vår.

Tusen personer och flera internationella gäster deltar, skriver Kungälvs-Posten. 

Den stora militärövningen ska hållas i Hakefjorden och på Koön med start den 18 mars i år och handlar om hur man ska freda sig mot främmande ubåtar.

– Anledningen till att vi har övningen på Västkusten är att det är ett viktigt område, det är porten in till Sverige. När det gäller ubåtsjakt så är salthalten och strömmarna lite annorlunda på Västkusten jämfört med i Östersjön, och det behöver vi öva på, säger Melina Westerberg, kommunikationschef på fjärde sjöstridsflottiljen, till Kungälvs-Posten.

Tusen personer

Övningen är internationell med tusen personer involverade.

Frankrike, USA och Finland kommer ha gäster på plats och därutöver kommer övningen inkludera ett 35-tal fartyg och helikopter.

I ett brev till kommunen har försvaret ansökt om tillstånd för att hålla till på norra Koön samt öarna som ligger norr om Koön, skriver tidningen.

Som svar skriver de att försvaret behöver gå ut med information till de boende för att få ned antalet samtal till kommunen.

Ingen påverkan på båttrafiken

Enligt Melina Westerberg kommer inte övningen att påverka övrig båttrafik.

– Vi kommer att vara där med våra fartyg, men vi kommer inte att stänga av någonting. Ser man militära fartyg till sjöss så ska man tänka på att hålla avstånd, säger hon till Kungälvs-Posten.

Övningen pågår till den 25 eller 26 mars.