Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakob tillverkar och delar ut handsprit – helt gratis

Jakob Buregren tillverkar egen handsprit och ger ut gratis till de som behöver. Till höger står dottern Lykke och ser på.
Foto: Privat / Privat

När handspriten är slut i affären får man ta saken i egna händer – det tycker Jakob Buregren, 39.

Han tillverkar egen handsprit och delar ut det gratis till alla som behöver få tag i det som blivit en eftertraktad bristvara.

– Var och en får göra det de kan för att hjälpa till i ett sånt här läge som råder just nu, säger Jakob. 

Förra veckan såg Jakob Buregren, som bor på Hisingen i Göteborg, hur hyllorna med handsprit ekade tomma. Han bestämde sig för att göra något åt saken, något Hela Hisingen rapporterat om.

– Det råder sån oerhörd brist på handsprit och den är slut i stort sett överallt. Jag har sett att det finns hemsidor där man säljer handsprit för hundratals kronor och tar tillfället i akt för att tjäna pengar. Man blir förbannad när man ser sådant, säger Jakob.

Han driver till vardags sin firma Jakobs Kylservice AB och är van vid att blanda sprit till olika kylsystem inom arbetet. Efter lite efterforskning märkte han att allt som behövdes fanns hemma och han drog i gång.

– Jag fick tag i 150 småflaskor från ett företag som tillverkar skönhetsprodukter och jag har fyllt 140 av dem nu. Sen har jag delat ut dem gratis till de som vill komma och hämta eller när jag kör ut till skolor, förskolor eller inom arbetet, säger Jakob.

För tillfället har Jakob ett hundratal flaskor handsprit kvar.
Foto: Privat / Privat

Lika brandfarligt som bensin

Han uppmanar alla som vill och kan till att göra samma sak. Än så länge har han drygt 100 flaskor kvar.

– Vad och en får göra det de kan för att hjälpa till i ett sånt här läge som råder just nu. Och om någon har flaskor som jag kan köpa eller få så tar jag gärna emot dem, säger Jakob.

Hans plan är att fortsätta sin ideella verksamhet så länge det behövs och så länge han kan.

– Man får inte glömma att handsprit är väldigt brandfarligt så om man ska göra detta själv så måste man vara försiktig. Det är nästan lite lättantändligt som bensin. Det informerar inget av dessa recept jag sett på internet om, säger Jakob Buregren.


LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över