JAKTLYCKA. Göte Johansson har själv aldrig skjutit någon varg, däremot har han jägarvänner som gjort det. "Det är ett fantastiskt skinn som jag tycker att man ska använda som fäll eller väggbonad", säger han Foto: Dragan Mitrovic
JAKTLYCKA. Göte Johansson har själv aldrig skjutit någon varg, däremot har han jägarvänner som gjort det. "Det är ett fantastiskt skinn som jag tycker att man ska använda som fäll eller väggbonad", säger han Foto: Dragan Mitrovic

Jägarna besvikna - får inte skjuta fler vargar

Publicerad
Uppdaterad
Göte Johansson från Dals Långed är en av de 1 061 västsvenska jägare som anmält sitt intresse för att jaga varg i helgen. Han ser det som sitt ansvar att delta i vargjakten.
- Vi ödelägger ju all meningsfull jakt om vi inte jagar varg, säger han.
Göte Johansson, 63 år, har jagat sedan slutet av sextiotalet och är rovdjursansvarig för Jägareförbundet Norra Älsvborg. Han jagar i Västra Götalands län, och är besviken på länets tilldelning inför vargjakten.
- Jag delar inte uppfattningen att det är myndigheternas ansvar att avgöra hur vi ska reg-lera viltstammarna, säger han.
Förra året tilldelades en licensjakt på 27 vargar i Sverige. I år har antalet minskats till 20. Av dessa får två vargar skjutas i Västra Götaland och Göte Johansson är besviken på beslutet.
- Jag vill hävda att Naturvårdsverket har misstolkat sitt uppdrag, de hade gott kunnat ge oss det dubbla antalet, säger han.

Besviken

Narturvårdsverket har beslutat att det ska finnas 210 vargar i Sverige. Göte Johansson säger sig vara säker på att det kommer att finnas betydligt fler efter årets vargjakt. Det är därför han är besviken. Många jägare i Västra Götaland håller med om att tilldelningen är för liten, och har därför har valt att bojkotta årets vargjakt för att visa sitt missnöje. Men det tycker Göte Johansson är fel. Han tycker att det är jägarnas plikt att fullfölja det uppdrag de nu har fått av regeringen.
- Har vi fått tilldelat oss två vargar ska vi skjuta två vargar, säger han.
I Sverige finns tre vargar som har invandrat från Östeuropa, vilka är nödvändiga för att stoppa inaveln i den svenska vargstammen. Enligt Göte Johansson är det omöjligt att avgöra huruvida en varg är inhemsk eller invandrad, men han anser att det inte är ett problem han behöver oroa sig över eftersom det inte är tillåtet att jaga i de områden där dessa vargar finns.

Radiosändare

Däremot finns det vargar som i forskningssyfte har utrustats med radiosändare av Naturvårdsverket. Vargjägarna är ombedda att inte skjuta dessa, och det är någonting som Göte Johansson säger sig respektera.
- Alla som jagar varg vet att det finns önskemål om att inte skuta de här vargarna, och för mig är det självklart att följa de önskemålen, säger Göte Johansson.
Förra året fick många av de som deltog i vargjakten ta emot personliga hot, men Göte Johansson är inte orolig inför årets jakt, vare sig för hot eller för att människor ska störa vargjakten.

Omöjligt att täcka upp

- Vi rör oss över så otroligt stora ytor att det skulle vara omöjligt att täcka upp allt, säger han.
Vargjakten pågår i en månad, från den femtone januari till den femtone februari. Göte Johansson är dock säker på att jakt-lagen inte kommer att vara ute så länge.
- Om vädret är bra lär vi ha skjutit två vargar redan första dagen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER