Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jägare besvikna på årets licensjakt på lodjur

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
I år är det två lodjur som ska skjutas under licensjakten i Västra Götaland. Arkivbild.
Foto: NTB scanpix
Jägareförbundet i Södra Älvsborg är inte nöjda med antalet lodjur som får skjutas. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att två lodjur får skjutas i Sjuhäradsbygden i år, enligt Borås Tidning.

Jägareförbundet Södra Älvsborg är inte nöjda med beskedet.

– Det är alldeles för lite med tanke på att vi har en av de största lodjursstammarna i Sverige, säger förbundets ordförande Magnus Kelldén till tidningen.

Årets licensjakt på lodjur pågår mellan 1 och 31 mars och totalt är det alltså två lodjur som får skjutas, ett i Borås eller Ulricehamn och ett i Bollebygd eller Marks kommun.

Enligt Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, finns det en anledning till att årets licensjakt kommer att bedrivas just i Sjuhäradsbygden.

– Det beror främst på det sker flest lodjursangrepp här. Licensjakten ger bäst effekt när det gäller att minska angreppen. Det ser vi på statistiken eftersom antalet gått ner de senaste åren, säger hon till BT.

”Skjuta det dubbla”

Jägareförbundet i Södra Älvsborg tycker att länsstyrelsen underskattat sitt underlag, som ligger till grund för hur många lodjur som får skjutas.

– Med tanke på att vi har en av de största lodjursstammarna i Sverige i vårt område så hade vi kunnat skjuta det dubbla, utan att riskera att hamna under miniminivån säger Magnus Kelldén till Borås Tidning.

Mia Bisther förstår jägarnas synpunkter och hon medger att länsstyrelsens inventeringsarbete kan vara bristande.

– Det möjligt att det finns fler lodjur än vad våra beräkningar visar. Samtidigt har vi att följa beskattningsmodeller som görs centralt. Därför är det bara för oss att gilla läget.

Patrics chockerande upptäckt: ”Ett lodjur”