Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jagade offer i dejtingapp – försökte knivråna civilpolis

Mannen greps efter att ha försökt knivråna en civilklädd polis. Foto: JAN JÖRNMARK
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Via dejtingappar stämde mannen träff med andra män som han sedan knivrånade.

Men ett av de tilltänkta offren fattade misstankar och kontaktade polisen – som tog hans plats vid kärleksmötet.

– När polisen möter upp den här mannen drar han fram en kniv varpå polisen svarar med att ta fram sitt tjänstevapen, säger åklagare Anna Rapphed. 

Under våren har det skett flera personrån i Göteborg där offren har stämt träff med en tilltänkt partner via en dejtingapp. När de sedan kommit till platsen har de i stället blivit rånade av en eller flera gärningsmän.

Så kunde det även slutat vid Olskroken i Göteborg förra veckan – om det inte varit för en privatperson som tidigare blivit rånad och nu misstänkte att han kommit i kontakt med samma gärningsman.

– Han fattar misstankar och kontaktar då polisen som tar hans plats vid mötet, säger Anna Rapphed som är åklagare i ärendet.

Mannen drog kniv – polisen sin pistol

Polisen gillrade då en fälla för att kunna gripa mannen när man förvissat sig om att det var den misstänkta rånaren – men enligt Anna Rapphed eskalerade situationen snabbare än man hade räknat med.

För när den civilklädda polisen mötte upp mannen, som är i 20-årsåldern, tog det inte många sekunder innan han ska ha tagit fram en kniv varpå polisen kontrade med att ta fram sitt tjänstevapen.

– Tanken var att gripa honom när han dök upp men gick det lite längre än man planerat. Men man övermannande honom ganska snabbt.

Mannen sitter nu häktad misstänkt för flera rån – med samma tillvägagångssätt. Att ta kontakt med sina offer via olika dejtingappar.

– Det handlar om inte om någon tillfällig kontakt utan det är mer att man tänkt inleda någon typ av relation, säger åklagaren Anna Rapphed.

Tror det finns ett mörkertal

Mannen kan ha använt sig av flera olika dejtingappar och polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal.

Är det en serierånare ni fått fast?

– Vi är rädda för det, men vi är tidigt i utredningen. Vi har ett antal fall men tror samtidigt att det kan finnas fler. Modus är att man bestämmer träff där man sedan rånar offret.

Bortsett från rånförsöket i Olskroken är mannen även misstänkt för tre andra personrån i april och maj samt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han sitter nu häktad på sannolika skäl för brotten.

Enligt mannens advokat Patrik Westerlund förnekar han samtliga brott.

Hur förklarar han sin handling vid gripandet?

– Han har en förklaring till varför han är på platsen och varför han agerar som han gör. Men jag vill inte gå in på det med hänsyn till att det fortfarande är så tidigt i utredningen, säger Patrik Westerlund.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.