Dagen efter branden var fastigheten till stora delar utbränd. Foto: Räddningstjänsten HalmstadDagen efter branden var fastigheten till stora delar utbränd. Foto: Räddningstjänsten Halmstad
Dagen efter branden var fastigheten till stora delar utbränd. Foto: Räddningstjänsten Halmstad
"Samtidigt som jag pratade med SOS sprang jag mot sängkammaren", säger Per-Ola Persson, 41. Foto: Privat"Samtidigt som jag pratade med SOS sprang jag mot sängkammaren", säger Per-Ola Persson, 41. Foto: Privat
"Samtidigt som jag pratade med SOS sprang jag mot sängkammaren", säger Per-Ola Persson, 41. Foto: Privat
Trots lågorna sprang Per-Ola in igen för att rädda sin katt och sina fotografier. Foto: Räddningstjänsten HalmstadTrots lågorna sprang Per-Ola in igen för att rädda sin katt och sina fotografier. Foto: Räddningstjänsten Halmstad
Trots lågorna sprang Per-Ola in igen för att rädda sin katt och sina fotografier. Foto: Räddningstjänsten Halmstad
Brandkåren förde en lång och dramatisk kamp mot lågorna i Per-Olas hem. Foto: Räddningstjänsten HalmstadBrandkåren förde en lång och dramatisk kamp mot lågorna i Per-Olas hem. Foto: Räddningstjänsten Halmstad
Brandkåren förde en lång och dramatisk kamp mot lågorna i Per-Olas hem. Foto: Räddningstjänsten Halmstad

"Jag sprang mot min son med SOS i luren"

Publicerad

Per-Ola Persson, 41, hörde att det tjöt från grannens bostad.

– Jag tänkte inte mer på det, för brandlarm kan ju går när någon lagar mat till exempel.

När han såg lågorna stå höga insåg han allvaret.

Hans tioåriga son låg och sov när branden utbröt.

– Samtidigt som jag pratade med SOS sprang jag mot sängkammaren, säger Per-Ola, som först berättade i P4 Halland.

Strax för elva på lördagskvällen larmades polis och räddningstjänst till ett brinnande flerfamiljshus i centrala Oskarström.

– Det ser hopplöst ut att kunna rädda huset, sa räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör i ett tidigt skede.

Den som larmade var Per-Ola Persson, 41, som själv bor i huset med sin son. Han hörde det tjuta från grannens bostad men trodde först att det var ett falsklarm. Per-Ola berättar själv:

– Sedan började grannen stampa. Jag trodde han var arg på sina barn. Jag hörde honom springa ut. När jag tittade ut genom fönstret och såg lågorna stå höga från deras köksfönster. Grannen bankade på mitt fönster och sa att jag måste ringa brandkåren. Han stod där med sitt minsta barn i famnen.

"Man kan aldrig ersätta det"

Per-Ola slog in 112 på telefonen och sprang till sängkammaren där sonen låg och sov.

– Jag hade lagt honom någon timme tidigare. Det här blev väldigt kaosartat för honom när jag hämtade honom och sprang ut. Han var så ledsen och ville bara därifrån, säger han och fortsätter:

– Det kändes som att det dröjde länge innan brandkåren kom, men i själva verket var det nog bara tio minuter.

Trots att lågorna stod höga i grannens bostad sprang Per-Ola in igen medan han väntade på räddningstjänsten. För katten var kvar där inne.

– Jag hittade katten och så försökte jag rädda fotografier. Det är sådant man aldrig kan ersätta. Jag lyckades rädda det mesta.

– Släckningen var kaotisk, det verkade inte gå att släcka. De öste på vatten men det blev bara värre, som att elden hela tiden flyttade på sig.

"Kanske blir hotell"

I går natt sov Per-Ola hos sin mamma, i dag hos sin pappa. Hur det blir på längre sikt vet han inte.

– Jag ska prata med försäkringsbolaget. Det kanske blir hotell.

Sonen bor tillsvidare hos mamman i Götene och får åka taxi till skolan i Oskarström.

Fyra personer tvingades uppsöka sjukhus till följd av rökskador efter branden. Per-Ola och hans son mår båda bra efter omständigheterna.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER