Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag hörde hur han tryckte på gasen"

34-åriga Ionut blev överkörd av en mopedist, både han och polisen tror att det var avsiktligt.
Foto: Privat
Ionut vårdas nu på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Han ben är brutet på två ställen och han har grova ryggsmärtor.
Foto: Privat
Ionut satt vid ett träd när hans ben kördes över av en mopedist. Tre dagar senare vårdas han fortfarande på sjukhus.
Foto: Privat

Mannen på mopeden gasade och tog sikte. Sedan gick allt fort och tiggaren Ionut, 34, låg på marken med ett brutet ben och ryggskador.

Han blev överkörd – och mopedisten gjorde det troligtvis med vilje.

– Jag hörde hur han tryckte på gasen och sedan körde han över mitt ben och drog ner mig på marken, säger Ionut från sjuksängen genom vännen Siinto Hämäläinen.

Brottet som inträffade under söndagen rubricerades först som vårdslöshet i trafik. Men det framkom snabbt information som gjorde att polisen rubricerade om brottet till grov misshandel.

Det som hände var att en mopedist körde över tiggaren Ionut på Hässle torg i Borås. Han vårdas nu på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås för de kraftiga skador han fått efter dådet på söndagen.

Stor rädsla

Ionut är 34 år och bor just nu i en husvagn på mark som ägs av Siinto Hämäläinen. De har utvecklat en vänskaplig relation och han är en av de som besökt Ionut på sjukhuset, vilket Borås Tidning skrivit om.

– Han var så rädd i morse att han sa att ingen skulle släppas in som han inte känner igen. Han är rädd för att någon ska göra honom mer illa, säger Siinto Hämäläinen.

Ionuts ben har fixerats med en metallställning och benet är brutet på två ställen. I dag fick han en magnetröntgen för att se om ryggen skulle klara sig utan operation. Han är rädd och mycket orolig.

– Han är deppig och orolig. Inte minst över ekonomin. Om han skickas till Rumänien har han inte råd med vård.

Gasade och körde över benet

Siinto Hämäläinen berättar Ionuts historia som han själv förmedlat från sjuksängen om söndagens attack.

– Han berättade att det kommit en moped från parkeringen och sen har den kört runt och folk har sagt till den här killen på moped att han inte får köra där. Sen gasade han och körde över Ionuts ben.

Ionut satt vid ett träd när det inträffade och han berättar också, genom Siinto Hämäläinen, att mopedisten efter att han kört över honom ryckte tag i hans jacka så att han föll omkull.

– Det fanns många olika sätt att köra från torget, men han valde att köra över hans ben.

"Folk spottar på dem"

På Siinto Hämäläinens mark bor fler personer som tagit sig till Sverige från Rumänien med hopp om att få ihop pengar till ett drägligt liv. Även de oroar sig för Ionuts situation.

– De tycker att det är hemskt och är oroliga över hur de ska lösa Ionut situation med sjukvård och hur de ska betala den. Han har sjukvårdskort i Rumänien men man måste ändå betala operationskostnaderna.

Liksom Ionut själv tror polisen att det handlar om att mopedisten väl visste vad han gjorde. Att han tog sikte på Ionut och körde över honom med vilje.

– Den information vi fått fram tyder på det. Att den här mannen inte hade en chans att värja sig, sa Thomas Andersson, inre befäl vid polisen i Borås under måndagen.

Även Siinto Hämäläinen är skakad över det som inträffat och han och Ionut hoppas att de genom att berätta Ionuts egen upplevelse av det inträffade kan få människor att tänka om vad det gäller tiggare.

– De som gör det här borde uppleva det tiggarna gör hela tiden. Folk spottar på dem och behandlar dem illa, säger han.