Besviken. Betlehem Isaak skriver om sin pappa som suttit fängslad i 14 år. "Nu när jag blivit äldre har jag funderat på vad den svenska staten har gjort för min pappa," skriver hon. Foto: Anders YlanderBesviken. Betlehem Isaak skriver om sin pappa som suttit fängslad i 14 år. "Nu när jag blivit äldre har jag funderat på vad den svenska staten har gjort för min pappa," skriver hon. Foto: Anders Ylander
Besviken. Betlehem Isaak skriver om sin pappa som suttit fängslad i 14 år. "Nu när jag blivit äldre har jag funderat på vad den svenska staten har gjort för min pappa," skriver hon. Foto: Anders Ylander
Fyller 51 år i dag. "14 år har gått och en svensk medborgare sitter fortfarande fängslad. Han heter Dawit Isaak, i dag fyller han 51 år och han råkar vara min pappa." Foto: Kalle AhlsènFyller 51 år i dag. "14 år har gått och en svensk medborgare sitter fortfarande fängslad. Han heter Dawit Isaak, i dag fyller han 51 år och han råkar vara min pappa." Foto: Kalle Ahlsèn
Fyller 51 år i dag. "14 år har gått och en svensk medborgare sitter fortfarande fängslad. Han heter Dawit Isaak, i dag fyller han 51 år och han råkar vara min pappa." Foto: Kalle Ahlsèn

"Jag har blivit ifråntagen min rätt till en pappa"

Publicerad

Jag sitter på en pub i centrala London och tänker på all den frihet jag har, jag och en annan journalist som skriver en bok om Afrika och Eritrea.

Om männen som tog Afrika, både vita och svarta män som tar och tar och tar. Det är korruption, det är lögner, det är makt, pengar, allt hänger ihop, någonstans där kommer också min pappa in. Som dessutom har förlorat 14 år av frihet.

De tog honom också.

Det kanske är tjatigt, men 14 år har gått och en svensk medborgare sitter fortfarande fängslad i mitt forna hemland Eritrea.

Han heter Dawit Isaak, i dag fyller han 51 år och han råkar vara min pappa.

Jag vet att många av er går och bär på samma känsla som jag, en känsla som inte går att beskriva om man själv inte har haft en frånvarande förälder. Jag vet inte hur det är att leva med en pappa. Jag kan inte relatera till människor som har levt med en pappa, jag förstår oftast inte vad de pratar om. Och när de klagar tänker jag oftast att de i alla fall har en närvarande pappa, och att de borde vara tacksamma.

Jag är inte arg eller bitter för att ha blivit i fråntagen min mänskliga rättighet, rätten till min pappa. Men denna känsla har lämnat djupa spår i mig.

Jag väljer att tänka på alla andra värdefulla upplevelser, saker och människor som jag har. En stark mamma, en stark självständighet. Friheten.

Även om jag inte är arg eller bitter, är jag en ledsen människa. Framför allt känner jag en stor besvikelse och det är nu när jag har blivit äldre som dessa känslor har blivit tydligare. Mitt inre har under många år kämpat emot, det är som ett slags inre krig. Ett krig som handlar om att man förlorat sig själv, sin identitet, man ifrågasätter allt och alla och det blir i slutändan väldigt svårt att lita på andra.

En ensamvarg, det är vad man blir. Det är farligt men också tragiskt.

 

LÄS MER: Släpp inte taget om Dawit Isaak

 

Nu när jag har blivit äldre har jag funderat på vad den svenska staten har gjort för min pappa som har suttit fängslad sen han var 37, och jag var 8. I december fyller jag 22.

Många gånger har den svenska staten svikit honom. England och Kanada har stoppat en av den eritreanska regeringens största inkomstkällor, den tvåprocentiga skatten. Den innebär att varje eritrean som bor utomlands måste betala två procent av sin inkomst varje månad för att ens kunna komma in i landet. Denna skatt har funnits i över ett decennium. Den svenska staten vägrar att göra något åt den, även om Sverige i dag är det enda EU-land som har en samvetsfånge bland sina medborgare.

 

Sverige kör vidare med den så kallade ”tysta diplomatin”, men den har under tio-elva år inte nått några resultat. Allt har gått käpprätt åt skogen.

Vet ni vad? Ibland när jag suttit på dessa halvt pinsamma möten med utrikesdepartementet har jag verkligen undrat vad denna myndighet har gjort för min pappa. UD vet ingenting om eritreanerna, de kan inte historien, de kan inte vår kultur, språk eller våra olika religioner. De har inte studerat Eritrea på djupet. Ändå säger UD att det är ett svårt fall. Men det tror jag inte på.

De har många gånger varit okunniga, och jag har tänkt att de egentligen inte har någon betydelse för vare sig mig, min familj, min pappa eller mitt forna hemland. Det är för sent. Så har jag tänkt. I dag har jag egentligen ingen vidare åsikt om dem.

Missförstå mig rätt, det är inte Sveriges fel att min pappa åkte in för de rättigheter som han tyckte alla människor förtjänade: åsiktsfrihet, yttrandefrihet, tryck och pressfrihet. Friheten att kunna starta ett företag eller resa vart man vill i sitt eget hemland utan att myndigheterna ifrågasatte vad just du skulle göra i just den byn du skulle till.

Nej, nej, nej. Detta är inte Sveriges fel. Men det är Sveriges fel att han har fått sitta så länge, för den svenska staten är rasistisk – kanske medvetet, kanske inte. En svensk journalist sa en gång: ”Om jag vore Dawit hade de för länge sedan släppt mig, för jag är vit”.

 

LÄS MER: 5 000 anledningar att aldrig glömma Dawit

 

Svenska staten är också blåögd eftersom den tror att Eritrea kommer släppa min pappa om de är med och hjälper till med bistånd till landet som i dag har blivit en av världens värsta militärdiktaturer och som dessutom våldtar sitt eget folk. Varför tror ni 3 000 eritreaner flyr från sitt eget hemland varje månad? Ändå klagar rasisterna i detta land. Lite konstigt eftersom Sverige är med och bidrar till den politik som förtrycker eritreanerna.

Men mest av allt är den svenska staten faktiskt feg. Feg för att den aldrig vågar ifrågasätta vad presidenten Isayas Afwerki gör med deras egen medborgare, men feg också för att de inte tar till åtgärder som kan göra det svårt för Eritrea att överleva som stat. Biståndet är en stor del av detta. Isayas Afwerki borde för länge sedan har ställs inför domstolen i Haag, för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Och JA – det hade varit enklare för UD, för Sverige att hantera denna situation om pappa vore vit. Det har anställda på UD själva sagt till mig.

Betlehem Isaak
Betlehem Isaak

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER