Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag dödade honom med mina händer"

35-årige Charbel Ayoub i ett polisförhör. I dag börjar rättegången mot honom för mordet på en pappa i Skövde för 13 år sedan.. Foto: POLISEN

Rörmokaren Charbel Ayoub, 35, friades i högsta domstolen för mordet på en fyrabarnspappa i Västergötland för 13 år sedan.

I höstas – över 12 år efter mordet – promenerade han in på en polisstation i Stockholmsområdet för att bekänna.

– Jag är en ond människa som lurade honom ut i skogen. Där dödade jag honom med mina bara händer, säger rörmokaren i polisförhör.

I dag inleds rättegången i Göta hovrätt i Jönköping.

Efter att ha retat upp sig på den 52-årige fyrabarnspappan en längre tid bestämde han sig för att natten mellan den 14 och 15 maj år 2000 lura med sig honom ut till ett skogsområde utanför Karlsborg.

– Jag lurade honom dit för att eller på så sätt att jag, han gillade ju tjejer så han trodde att jag hade några tjejkompisar där som är ute och campar och som vill vara med och festa och det var då på det sättet som jag fick ut honom i skogen men jag visste att det finns ingen i skogen där eller för tillfället vart att jag befann mig där och så skedde det, säger Charbel Ayoub i polisförhör.

Skulle strypa

Han berättar att planen var att strypa honom med en metalltråd men att han sedan det misslyckats i stället tvingades att mörda honom med bara händerna.

– Jag slog honom i ansiktet och så höll i axlarna tror jag och slog mot ett träd innan det jag försökte strypa honom med en tråd, en metalltråd, men jag tror inte att det gick så sen insåg jag att jag kan inte backa så fortsatte jag och slå och slå på huvudet tills, tills jag såg att han inte andas längre, berättar han i förhören.

Delade lägenhet

För 13 år sedan delade Charbel Ayoub lägenhet med fyrabarnspappan i stadsdelen Södra Ryd i västgötska Skövde. Han kom att reta sig på honom för hur han behandlade sin exfru, enligt vad Ayoub har berättat i polisförhör. Han ska även ha stört sig på andra saker i 52-åringens bakgrund. Ayoub arbetade vid tiden för mordet som pizzabagare i Karlsborg och kände därmed till trakten kring orten vid Vätterns strand.

Hade kroppen i bilen

Efter mordet körde han först runt med kroppen i bagageutrymmet på en vit Mitsubishi Galant innan han bestämde sig för att dumpa kroppen i en dräneringsbrunn utanför samhället Mölltorp mellan Skövde och Karlsborg. Där hittades kroppen av en slump den 17 augusti 2006. Men då hade Charbel Ayoub redan frikänts i högsta domstolen och startat ett nytt liv som rörmokare i Stockholmstrakten.

Inför sin nya omgivning har han hela tiden hållit fast vid att han varit helt oskyldig till mordet, trots att polisen hittade blod från fyrabarnspappan i bagageutrymmet på bilen. Men under de senaste åren har han enligt vänner kommit att bli allt mer sluten.

– Jag upplevde att det var någonting som plågade honom men jag kunde aldrig inse att det skulle vara något sådant här, säger en vän.

Resning beviljad

Efter erkännandet i september förra året har åklagaren fått resning i högsta domstolen och målet har skickats tillbaka till Göta hovrätt där en ny rättegång startar i dag.

– Det är ett resningsärende så det krävs mer. Varje liten uppgift som han lämnar måste jag kunna styrka upp. Det räcker inte med "utom allt rimligt tvivel", det måste vara ännu mer, säger Marianne Aldén, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Skövde.

Ny bevisning från tidigare rättegångar är att 52-åringens kvarlevor har hittats och 35-åringens erkännande.

Vad kommer du att yrka på för straff?

– Jag går inte in på det, säger Marianne Aldén.

Om det senkomna erkännandet säger Marianne Aldén:

– På något sätt är erfarenheten ändå den att det förr eller senare kommer en berättelse.

Charbel Ayoub har fram till nu befunnit sig på häktet i Mariestad där GT har sökt honom för en kommentar. Han har inte återkommit. GT har också sökt hans advokat Thomas Bodström som meddelar att han inte vill lämna några kommentarer inför rättegången.

Har friats för mordet på Skövde-pappan

2000: En 52-årig fyrabarnspappa i Skövde anmäls försvunnen.

2000: Charbel Ayoub, då 22 år anhålls efter att polisen hittat blod i hans bil.

2001: Ayoub åtalas.

2001: Charbel Ayoub släpps från häktet.

2001: Mariestads tingsrätt friar mannen.

Hovrätten fällde honom för brott mot griftefriden. Senare friades han helt i högsta domstolen.

2003: 22-åringen frias för mordet i högsta domstolen.

2006: 52-åringens kropp hittas i en dräneringsbrunn. Bevisningen räcker inte för resning och fallet läggs ner.

2012: Den nu 34-årige Charbel Ayoub går in på en polisstation i Stockholm och erkänner mordet.

2013: Fallet beviljas resning av högsta domstolen och 34-åringen häktas.

I dag: Rättegången inleds.