BEGÅR BROTT. Sandra, 21, delar med sig av film och musik på Internet trots att det är olagligt.
BEGÅR BROTT. Sandra, 21, delar med sig av film och musik på Internet trots att det är olagligt.

"Jag är rädd att åka fast"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Att dela med sig av sina filer på Internet är olagligt.
En man som polisen slog till mot riskerar nu fängelse i två år.
Men Sandra från Göteborg fortsätter fildela trots att hon är rädd att åka fast.
En svensk man från Stockholmstrakten har polisanmälts av Antipiratbyrån för att han fildelat på Internet. – Vi har spårat upp en individ som delat ut material på Internet. Han är polisanmäld och polisen har gjort en husrannsakan där hans dator beslagtogs, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Riskerar stora skadestånd

Mannen är misstänkt för brott mot upphovsrättslagen och riskerar nu stora skadestånd. – Fildelning är ett problem som ökar hela tiden. Laddar man ner är det någon annans verk man tar utan att betala, säger Henrik Pontén. Många som laddar ner filer menar att priserna på musik och film är för höga i handeln. – Om man tycker det är för dyrt får man låta bli att ha det. Det finns massa saker som är för dyrt för mig, men jag stjäl inte dem för det, säger Henrik Pontén. Sandra, 21, från Göteborg är en av alla som laddar ner och delar med sig av musik och film. – Jag är rädd för att åka fast, det är så lätt att spåra, säger hon. Trots det fortsätter Sandra att fildela. – Det gäller att minimera sina risker. Det är som när man åker spårvagn. Har man inte betalat och inte vill åka fast får man åka på konstiga tider när ingen kontrollerar, säger Sandra.

Protest mot höga skivpriser

– Jag brukar tänka att fildelar man på natten är det ingen som ser. Men det är ju fel det också, fortsätter Sandra. Att fildelningen drabbar dem som står bakom musiken och filmerna ekonomiskt tänker Sandra på, men att köpa produkterna i stället tycker hon är för dyrt. – Att ladda ner musiken är en protest mot priserna, säger Sandra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER