Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag är lycklig att en del av Jónas lever"

Glädjen efter sorgen. Annika Wiel Hvannberg förlorade sin man i cancer. Nu berättar handbollsstjärnan att hon är gravid med hans barn. Foto: Conny Sillén

GÖTEBORG. För fyra månader sedan avled svenska handbollslandslagets förre läkare Jónas Hvannberg i cancer, 35 år gammal.

Nu berättar hans hustru, Annika Wiel Hvannberg, 34, att hon är gravid.

– Jag är jättelycklig över att en del av Jónas kommer att leva vidare i vårt gemensamma barn, säger Annika.

Jónas och Annika Wiel Hvannberg, före detta Fredén, hade varit ett par under några månader och upplevt förälskelsens högsta höjder när beskedet kom i mars förra året: Jónas hade drabbats av tjocktarmscancer.

Blev tillsammans under VM

Deras relation började spira och blomstra under handbolls-VM i Brasilien i december 2011. Annika, landslagsstjärna med över 100 landskamper i bagaget, deltog som spelare. Jónas, med sina rötter på Island, var lagets läkare. Efter hemkomsten från Sydamerika var de ett oskiljaktigt par.

– Vi fick en fantastisk tid tillsammans, säger Annika.

– Det var intensivt, om jag inte jobbade eller spelade handboll tillbringade vi all tid tillsammans, 24 timmar varje dygn.

– Sjukdomen förde oss samman, påskyndade alla processer i vårt förhållande. Förälskelsen hade varit lika stor och vi hade varit lika kära även utan sjukdomen, men på grund av den växte allting mycket snabbare.

Under sjukdomens första halvår levde hoppet för Annika och Jónas, men i slutet av förra året blev han hastigt sämre, de sista veckorna tiden förstod de båda att deras tid tillsammans var begränsad.

Den 22 januari i år gifte de sig.

– Vi hade planerat att gifta oss nu i augusti på Island, berättar Annika. Men vi insåg att vi inte hade den tiden. Men det var viktigt att hinna med bröllopet innan Jónas gick bort.

Jónas Hvannberg avled den 31 januari, bara några dagar efter vigseln.

Annika har naturligtvis varit varse hur den gripande kärlekshistorien mellan dem och sedan Jónas bortgång, påverkat och berört människor i hennes närhet, både kända och okända.

– Stödet och värmen från omgivningen har varit fantastiskt, säger hon.

Att de skulle skaffa barn tillsammans hade de bestämt långt tidigare, innan Jónas cancer upptäcktes, berättar Annika.

– Vi var båda över 30, säger hon. Hade vi varit 20 hade vi nog väntat, men för ett par i vår ålder är det naturligt att diskussionen om barn dyker upp ganska tidigt.

– Att skaffa barn var så klart ett gemensamt beslut och jag är lycklig över att vi hann med att göra det innan han dog.

"Det är en livlig krabat"

Graviditeten har börjat synas på Annikas mage, men ännu dröjer det några månader innan det är dags. Förlossningen är beräknad till oktober och hittills har graviditeten bara var positiv för henne.

– Jag har mått jättebra, säger hon. Och nu har bebisen börjat sparka och leva om i magen. Det är en livlig krabat.

Annika menar också att graviditeten hjälpt henne i sorgearbetet efter Jónas, att livet hade varit ännu svårare om det inte varit för vetskapen om att en del av Jónas lever kvar i henne.

– Barnet kommer att bli en livslång påminnelse för mig om Jónas och vår kärlek.

Den förra landslags- och Heidspelaren, Annika la ner sin karriär definitivt i våras, följde i går landslagets VM-kval mot Polen på plats i Örebro. Handbollsvännerna och familjen – hennes egen och Jónas på Island – har varit det största stödet under perioden efter hans död.

Hur tänker du om att Jónas aldrig får se eller träffa sitt barn?

– Det är jättesorgligt. Men min allra högsta önskan är att barnet ska lära känna Jónas släkt på Island, att barnet ska resa dit ofta och lära sig isländska.

Vet du vilket kön det blir?

– Ja, men det säger jag inte.

Ska du föda i Sverige eller på Island?

– Här hemma, det ska bli en Göteborgsbebis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!