Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag är beredd på att dö för vargen"

Skyddas. I fredags startade vargjakten och nu säger sig flera grupper vara beredda på att skydda vargarna - med sina egna kroppar. "Vi gör det för att vargarna själva inte kan försvara sig", säger Sanna Cronhielm, ordförande i föreningen Nordulv. Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: Suvad Mrkonjic

KARLSTAD. Kamouflageklädda människor tänker ställa sig som levande sköldar mellan vargar och jägare i skogarna.

- Jag är beredd att dö för vargen, säger Sanna Cronhielm, ordförande i föreningen Nordulv.

Maria Falkevik på länsstyrelsen har fått ta emot flera mejl om aktionen.

- Det är allvarligt och olyckligt om någon tar sådana risker, säger hon.

Just nu pågår vargjakt i flera revir i landet i syfte att minska inaveln och förbättra vargstammen. Två revir berör Värmland där Maria Falkevik är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.


Sanna Cronhielm, Nordulv.

Hon har nu fått flera mejl med information om att bland annat grupper som "Action Save the Wolfs" och "Nordulv" planerar att skicka ut personer i kamouflagekläder i skogarna. Dessa ska ställa sig som levande sköldar mellan vargar och jägare.

- Jag vet inte hur mycket allvar det ligger bakom eller om det bara är hot. Vi har inte sett något hittills, säger Maria Falkevik.

"Gått emellan flera gånger"

- Det är allvarligt om människor tar sådana risker. Jakten är inte jägarnas beslut. Om man tycker illa om vargjakten får man jobba genom att överklaga naturvårdsverkets beslut och föra fram goda skäl till varför man tycker det är fel. Den här aktionen slår åt fel håll.

Sanna Cronhielm, ordförande i föreningen Nordulv, säger att medlemmar redan är ute i reviren i Värmland, Dalarna och Västmanland.

- Vi går emellan jägarna och vargarna om vi kan. Alla som är ute är medvetna om riskerna. Vi gör det för att vargarna själva inte kan försvara sig, säger hon.


Maria Falkevik, länsstyrelsen.

- Jag har själv gått emellan flera gånger tidigare och tyvärr inte lyckats få skott på mig. Då skulle det bli stopp på jakten direkt. Jag är beredd att dö om det är nödvändigt. Vi har försökt överklaga beslut om jakten men förvaltningsrätten ansåg inte att det fanns skäl att stoppa den.

Spårsnö inget hinder

Länsstyrelsens Maria Falkevik säger att en levande sköld-aktion inte verkar lätt att genomföra.

- Det är spårsnö och man ser ju om det är en människa eller varg som gått in i området. Det blir svårt att gömma sig, menar hon.

Men Sanna Cronhielm förklarar att det inte är några problem.

- På ställen där det inte är nysnö utan fruset syns inte våra spår, säger hon.

Ingen varg har fällts ännu

Hittills har jakten i Värmland kommit i gång i ett av reviren, Värnäs. Under tisdagen kommer man eventuellt att starta jakt i Brattforsreviret. Ingen varg hade ännu fällts på måndagskvällen.

Maria Falkevik har informerat jaktledarna om de mänskliga sköldarna som hotar dyka upp.

- De ska hålla extra utkik och ringa polisen om de ser personer som beter sig konstigt i skogen, säger hon.

Riktad jakt på inavlade vargar

Naturvårdsverket har beslutat om riktad jakt på inavlad varg i åtta vargrevir i landet.

En av ledarvargarna och en övrig varg får skjutas inom reviren. Syftet är att vargstammens genetiska status ska förbättras genom att ge vargarna större chans att bilda par mellan individer som inte är närbesläktade. Man vill minska inaveln och därigenom skapa en livskraftig vargstam.

Jakten började 1 februari och får pågå längst till den 17 februari.

Källa: Länsstyrelsen