Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag ångrar ingenting"

Jonathan Pye som dömts till fyra års fängelse för upploppen i samband med Göteborgskravallerna i juni 2001.
Foto: BILDER EGNA

GÖTEBORG. - Det är viktigt för oss, inte av moraliska grunder, man av praktiska grunder att inte döda någon - därför att det skulle inte vara värt de i nuläget.

Det säger Jonathan Pye, en av de ledande AFA-aktivisterna under EU-kravallerna i Göteborg.

I dag, fem år efter upploppen, ställer han för första gången upp i en intervju.

Det är radioprogrammet Gräns från Göteborg som fått intervjun. Programmet sänds i P1 09.03 i dag, med repris i kväll 23.30. Jonathan Pye, som kommer från Angered i Göteborg, ångrar inte en sekund att han fått sitta i fängelse 20 månader. - Det bekommer mig inte mycket. Det är inte som att jag inte kan sova på nätterna på grund av att jag träffat några poliser med några gatstenar, säger han i programmet.

Vapen inget problem

 Han bekräftar att han medvetet använder våld som medel den politiska kampen. - Om jag begår våldshandlingar så är det som schack. Då tänker jag taktiskt och kallt, säger han i intervjun. Han har heller inga problem med att använda vapen. - Om det behövs vapen, om vi skall slå någon som är större och starkare än oss, så är det knogjärn och järnrör och sådana saker, säger han. Han menar att kampen för det "bra samhället" ingår att kasta stenar på poliser. För honom är denna kamp en livsuppgift. - För det kan jag utstå ganska mycket. Jag har aldrig ångrat en sekund att jag fick sota 20 månader av mitt liv i fängelse. Jonathan Pye har dömts för våldsamt upplopp tre gången, två gången i Sverige och en gång i Tyskland. Det han säger i intervjun är långt från den version han gav under rättegången efter kravallerna. Då förnekade han det mesta. Han påstod sig vara motståndare mot våld. Han förnekade kännedom om slangbellorna, kabeländarna eller dynamitladdningarna som hittats i buskaget. Han bekräftade dock att "Terroristernas handbok" var hans. Basebollträet, märkt AFA, hade han när han spelade brännboll. "Rånarluvan" var hans vintermössa.

Pekas ut som anförare

 Enligt åklagaren var Jonathan Pye anstiftare av upploppet på Avenyn då gatstenarna regnade, kafémöbler brann och människor slogs blodiga. Åklagaren hävdade att han senare samma kväll anförde stenkastare som Hannes Westberg med gester och tillrop under upploppen i Vasaparken, det som slutade med att Hannes Westberg blev skjuten i magen och svårt skadad. Tingsrätt dömde Jonathan Pye till fyra års fängelse, ett av de strängaste som någonsin utdömts i Sverige. Senare mildrades straffet. I högsta domstolen fick han ett år och åtta månaders fängelse.

FAKTA

AFA
Antifascistisk Aktion är ett utomparlamentariskt, socialistiskt nätverk vars mål är att krossa fascismen.
AFA är mest känt för direkta våldsaktioner, riktade mot nazister och andra högerextremister.
AFA säger sig vara del av en internationell, revolutionär vänsterrörelse.
AFA Sverige bildades 1993 i samband med ett växande rasistiskt klimat i Sverige.
Nätverkets uppgift är att utbyta information och koordinera aktiviteter mellan lokalgrupperna.
I dag finns AFA på 17 platser i Sverige.
Källa: Wikipedia, den fria encyklopedin.